fas

Fas is de afkorting van Foetaal Alcohol Syndroom, een foetus die last van alcohol heeft.
Het is een niet erg bekend, maar wel heel naar syndroom.

Iedere moeder weet dat je in je zwangerschap niet moet drinken, omdat dat niet goed voor je baby is. Wat er bedoelt wordt met “niet goed” leg ik hier uit. Want, geloof me, FAS is heel naar.
Fas is ook niet te genezen, een kind zal er zijn hele leven (grote) problemen mee hebben.
De zonnige kans van dit verhaal is: het is voor 100% te voorkomen door totaal geen alcohol te drinken tijdens je zwangerschap.

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt tijdens je zwangerschap

Wanneer je alcohol drinkt, komt die in je bloedbaan terecht, die bloedbaan gaat langs je placenta. Logisch want je baby moet ook eten. Je lichaam is niet zo gebouwd dat het denkt: “oooh, dit is alcohol dat brengen we maar niet naar de baby, dat is niet zo gezond” Alles wat door jouw mond in de bloedbaan komt, komt langs de placenta bij je baby binnen. Het lichaam van je baby is in ontwikkeling, het moet groeien, het heeft geen enkele weerstand tegen het vergif wat alcohol feitelijk is. De alcohol kan zijn gang gaan en hersenen en/of andere organen aantasten.

Hoeveel alcohol?

Ik kan me voorstellen dat je je een beetje benauwd begint af te vragen, hoeveel alcohol er nodig is om je baby FAS te bezorgen. Daar is men niet erg helder over, maar een paar keer doorzakken, lijkt genoeg te zijn. Dus dat slokje bubbels met Oud en Nieuw, daar moet je niet van wakker liggen, zolang je de rest van de tijd maar Jip en Janneke champagne drinkt!

Heeft alcohol voor de conceptie invloed

Een man die drinkt, rookt of drugs gebruikt in de weken voorafgaand aan de conceptie kan beschadigd sperma hebben en dat heeft natuurlijk ook effect op de baby, maar veroorzaakt geen FAS.
Let op er kan zich wel een ander probleem voordoen. Binnen een relatie hebben partners vaak redelijk hetzelfde drank gebruik. Met andere woorden: als de vrouw stevig drinkt heeft ze meestal een partner die dat ook doet. Is ze eenmaal zwanger en wil ze stoppen met de alcohol, dan wordt dat een stuk makkelijker als de vader-to-be daarin met haar meedoet.

Waaraan herken je FAS


Baby’s die geboren worden met FAS hebben een of meer of alle volgende kenmerken

  • Een laag geboortegewicht
  • Een langzame groei na de geboorte
  • Een kleiner hoofd.
  • Afwijkingen aan het gezicht zoals: platte neus, smalle bovenlip, smalle oogspleten
  • Minder goed ontwikkelt zenuwstelsel.
  • Je kunt ze moeilijk voeden
  • Ze slapen vaak slecht en huilen veel
  • Als ze wat ouder zijn, kunnen ze hyperactief zijn
  • Op latere leeftijd blijkt dat ze zich lastig kunnen concentreren
  • Vaak hebben ze een laag IQ, een IQ van ongeveer 60 (100 is gemiddeld)

Niet alle FAS kinderen hebben al deze kenmerken, welke kenmerken ze ontwikkelen is afhankelijk van hoe vaak hoeveel alcohol en in welke periode van de zwangerschap de alcohol gedronken is.
Maar in mijn ogen zijn zelfs een paar kenmerken al te veel….

meer lezen? lees over het Couvade syndroom

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *