Mag je een patatje als je zwanger bent?

patat tijdens de zwangerschap

Mag je patat tijdens de zwangerschap en waarom zou het eigenlijk niet mogen?

Als je zegt gezond, denk je nu niet direct aan een patat tijdens de zwangerschap. Toch? Patat is een vette hap, die een verantwoordelijke moeder echt niet snel op tafel zal zetten. Bij een dagje de stad in, of na een gezond zwempartijtje dan mag het misschien voor deze ene keer. En als je zwanger bent wil je gezonde voeding eten, maar dat valt echt niet altijd mee…. Soms is een mens niet verstandig en wil je gewoon friet. Met mayo, ja graag.  En heus patat tijdens de zwangerschap, mag ook best een keertje.

Hoe vet is patat nog ?

Maar de voedingsindustrie zit natuurlijk ook niet stil en de patatverkopers willen maar al te graag van hun “ongezonde” imago af. Vroeger werd patat gebakken in dierlijk, verzadigd vet maar dat is inmiddels verleden tijd.

*Vanaf 2011 mag er in frituurvet nog maar 10% transvet (verzadigd vet) zitten en *Vanaf 2012 mag dat zelfs nog maar 5 % zijn. Nu is dat nog 20 %. EN we weten: verzadigd vet is echt niet gezond

Transvet zuren zijn net als verzadigde vetten ongezond omdat ze het cholesterol verhogen. En een hoog cholesterol gehalte geeft een verhoogde kans op hart en vaatziekten. Vergis j edaar niet in, daar kun je echt vroegtijdig aan sterven…

Maar mag een patat tijdens de zwangerschap ???

Met de nieuwe norm voor frituurvet, wordt een patatje gezonder dan zelfgemaakte aardappelpuree met boter. En dat geeft hoop voor moeders die tijdens de zwangerschap en daarna voor gezonde voeding willen zorgen.

Maar pas op! Veel mensen gaan zich niet alleen te buiten aan dat patatje, maar maken het feest compleet met een kaassouflé, een kroketje of een frikandel. En maken de zaken af met een flinke klodder mayo, ketchup of pindasaus. Gezond? Nee echt niet!
Wanneer je patatje je alleen lekker smaakt met frikandel en mayo en alle andere toeters en bellen,moet je gewoon wat minder vaak op pad gaan voor een frietje! ( ach nog goed voor je ijn ook)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.