Glutenvrij, heel goed te doen!

glutenvrij

Vrolijk glutenvrij!

Er komen steeds meer kinderen en volwassenen bij met een allergie of intolerantie voor gluten. Gelukkig speelt de markt daar op in. Er is wel een nadeel. In de glutenvrije voeding die ze tegenwoordig in de supermarkten verkopen zit heel veel suiker en weinig voedingswaarde. Voor de betere glutenvrije voeding ben je dan ook aangewezen op de natuurvoedingswinkel. En het nadeel daarvan is weer dat het erg duur is.
Het avondeten is het makkelijkst voor mensen die glutenvrij eten. Zeker bij AH staat er heel duidelijk op de verpakking of het product glutenvrij is. Het beste dat je kunt eten zijn onbewerkte producten zoals verse groenten en vers fruit. Zodra je dit bewerkt koopt heb je al grote kans dat ze er gluten in hebben gestopt. Zo moet je tegenwoordig ook al oppassen met vlees, vleeswaren en vis.

Controleer altijd de ingredienten

Controleer altijd de ingrediënten! Dus nogmaals: het avondeten is niet zo moeilijk als je de verpakking maar controleert. Aardappelen, zilvervliesrijst, glutenvrije volkoren pasta’s (natuurvoedingswinkel), groenten, vlees, vis. Sausjes kun je redelijk makkelijk zelf maken want kant en klare sausjes zijn in de supermarkt meestal niet glutenvrij. Tip: eet je glutenvrij dan kies je niet voor kant en klare producten.
Nee, het wordt lastiger als je glutenvrij wilt ontbijten en lunchen. Sinds kort ben ik aan de glutenvrije papjes maar daar wil ik het nu niet over hebben. Wij Hollanders zijn echte broodeters. Tegenwoordig is er bij de grote supermarkt wel glutenvrij brood te koop maar je wordt niet vrolijk van de prijs, de smaak en de voedingswaarde. Na een aantal jaren al glutenvrij eten, ben ik zelf mijn brood maar gaan bakken.

Glutenvrij brood bakken: een vak apart

Eigenlijk kan ik daar alleen al een hele Blog aan wijden. Ik dacht om een broodbakmachine te kopen, glutenvrij meel en lekker iedere ochtend een versgebakken glutenvrij brood op tafel te kunnen zetten. Dat viel dus vies tegen want als er iets moeilijk is, is het bakken van glutenvrij brood in de Broodbakmachine (afgekort BBM). Ik heb zelfs hulp gehad van een bakinformatrice van de Coeliakievereniging.

De ene keer lukte het brood wel en de andere keer niet. Dat was zo frustrerend want ik deed het precies zoals zij mij had verteld! Het probleem is dat er heel veel verschillende broodbakmachines in de handel zijn en heel veel soorten glutenvrijmeel die allemaal weer een ander recept hebben. En dan wilde ik ook nog meel mengen zodat er veel voedingswaarde in zat en ik wilde ook brood zonder lactose kunnen bakken!
Om een lang verhaal kort te maken: ik heb (na heel veel frustratie en ongeveer 20 broden weg te hebben gegooid!!!) eindelijk het perfecte recept wat (let wel: bij mij en bij mijn BBM van Tefal Home Bread) bij mij altijd werkt mits ik me heel goed aan het recept houd. Ik zet het recept hieronder met de producten die ik gebruik. Wees vrij om te experimenteren, ik heb dat voorlopig genoeg gedaan!
Volgende week volgt het recept
Ingrid
Lees meer van Ingrid: docente babygebaren

glutenvrij brood

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *