Visolie

visolie

Visolie slikken van weinig nut tijdens zwangerschap.

Visolie is rijk aan meervoudig onverzadigde vis vetzuren. Deze vetten worden nauwelijks in het menselijk lichaam gemaakt. En zijn essentieel voor de ontwikkeling van brein en netvlies in de ogen van een baby. Moeders die weinig vis vetzuren binnenkrijgen, zouden vaker depressief zijn. Zwangere vrouwen krijgen vaak te weinig vis vetzuren binnen omdat ze bang zijn voor kwik uit vis of gewoon omdat ze vis niet lekker vinden.

Nageslacht van drachtige dieren die géén vis vetzuren binnenkrijgen, hebben vaker een slecht zicht en gedragsproblemen. Te vroeg geboren baby’s die via poedermelk extra vis vetzuren kregen, maakten een betere neurologische ontwikkeling door.
En ook kinderen van moeders die tijdens zwangerschap en  het borstvoeding geven veel vis eten, zijn later slimmer en handiger. Maar of extra vis vetzuren uit visolie hetzelfde gunstige effect hebben, was nog niet goed uitgezocht.
Toch slikken veel vrouwen al extra visolie tijdens de zwangerschap. En worden supplementen op internet aangeprezen als ‘het neusje van de visoliecapsules’.

Australische studie naar het effect van visolie en zwanger zijn

In de Australische studie werden ruim tweeduizend zwangeren over twee groepen verdeeld. Zij die capsules met extra vis vetzuren slikken. En zij die een  placebo kregen.

Opvallend was dat een derde van de vrouwen die in aanmerking kwamen voor de studie, niet mee konden doen omdat ze al visolie capsules gebruikten.
De jonge moeders waren 6 weken en 6 maanden na de geboorte niet minder vaak somber als ze visolie capsules slikten. Een deel van de kinderen werd toen ze anderhalf waren onderzocht: met visoliecapsules tijdens de zwangerschap waren deze kinderen niet snuggerder of beter in praten dan de controlegroep.

Hoewel niet schadelijk, lijkt extra visolie slikken tijdens de zwangerschap niet zinnig.
In een commentaar in dezelfde JAMA schrijven wetenschappers uit Harvard dat het opmerkelijk is dat het eten van vette vis tijdens zwangerschap en borstvoeding wel een gunstig effect heeft maar het slikken van vis vetzuren uit capsules niet. Misschien zijn de vis vetzuren in capsules minder bio actief. Of zijn andere voedingsstoffen zoals selenium en jodium de weldoeners.

lees ook: zwangerschap en gezonde voeding
Bron : NRC

visolie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *