Laat maar huilen…

huilende baby

Huilende baby: laat maar huilen…

Hoe vaak mij dat wel niet verteld is, meestal ongevraagd. Maar is het ook echt beter om een baby te laten huilen? Sommige mensen zetten er zelfs een kookwekker naast en soms is het advies zelfs om tussendoor te gaan tellen of je kind nog adem haalt.

De visie om baby’s te laten huilen stamt nog uit de tijd van onze ouders en grootouders. Een baby is een manipulatief wezen dat alleen maar aandacht wil. Als je het lang genoeg laat huilen houdt het vanzelf op. Tja, als ik al uren iets probeer te vertellen en niemand reageert, dan hou ik ook vanzelf op. Maar de vraag is of ik me dan beter voel?

Ik vind het sneu: een huilende baby

Met laten huilen bereik je niets

Ik ben van mening dat je met het laten huilen van kinderen niets bereikt. Tenslotte is huilen de enige manier van uiten die een baby heeft. Je zou kunnen stellen dat baby’s communiceren door middel van huilen. Baby’s kunnen om verschillende redenen huilen. Bijvoorbeeld omdat ze een vieze luier hebben, hebben gespuugd, door honger naar eten of aandacht, of omdat ze moe zijn. Onze dochter produceert bij de laatste variant het meeste volume en is ze ook ontroostbaar. Het enige wat daarbij helpt, is wachten tot ze in slaap valt. Ik hou haar dan lekker bij me en sus haar een beetje met zachte woordjes en een speentje.

Commentaar…

Maar dit is nou net het moment dat ik van op dat moment toevallig aanwezige omstanders het meeste commentaar krijg.
Vooral de oudere generatie heeft een totaal andere visie op huilen. Als ik mijn dochter op dat moment bij me hou, dan is ze in vijf minuten heerlijk in slaap. Ik heb wel eens geprobeerd om haar op zo’n moment gewoon in bed te leggen. Het gevolg was dat ik haar een kwartier later totaal overstuur weer uit bed kon halen. En daar zit je dan met je huilende baby.

Heeft een huilende baby verlatingsangst?

Er zijn zelfs onderzoeken gepubliceerd waaruit blijkt dat kinderen verlatingsangst kunnen oplopen als ze vaak langdurig huilend alleen worden gelaten. Ook zijn er onderzoeken gedaan waaruit naar voren kwam dat baby’s die zichzelf in slaap huilden minder ontspannen tijdens hun slaap.
Tegelijkertijd zijn er ook onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat je je baby zo jong mogelijk moet leren om zichzelf te troosten, de zogenaamde slaaptraining.
Ach ja, wie weet hoe men hier over een jaar of 20 over denkt. Maar voor nu doe ik het op mijn manier en hou ik mijn dochter lekker bij me als ze huilt, wat de reden op dat moment ook is.

Lees meer van Janet en natuurlijk ouderschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *