vergeet jezelf niet

borstvoeding geven

Vergeet jezelf niet : borstvoeding geven

Mijn vorige column ging over de voordelen van borstvoeding. De voordelen voor je kind wel te verstaan. Maar vergeet jezelf niet.
Borstvoeding is prachtig en geweldig om te geven, het vergt echter wel wat van je als moeder.
En dan heb ik het nog niet eens over de slapeloze of onderbroken nachten. Nee, dan heb ik het over het effect van het geven op je lichaam. Voeding geven kost voeding. Niet voor niets vallen vrouwen die borstvoeding geven vaak af qua gewicht. Dit komt omdat het geven van borstvoeding gewoon veel energie kost.

Dat je een beetje afvalt is niet erg. Sterker nog, het is mooi meegenomen en omdat het op een natuurlijke manier gaat is er ook helemaal niets aan de hand.
Echt lijnen en jezelf korten op voedingsstoffen tijdens deze periode van borstvoeding geven is niet slim.
Ten eerste komen er bij vetverbranding giftige stoffen vrij die schadelijk kunnen zijn voor je kindje en ten tweede, niet een lichaam gaan uitputten dat een topprestatie moet leveren.
Juist als je borstvoeding geeft moet je goed voor jezelf zorgen. Ik zei al het geven van borstvoeding kost energie. Energie die jij, als kersverse moeder moet halen uit goede voeding. Doe je dat niet, dan zal je merken dat je sneller moe wordt.

 Borstvoeding geven : in de praktijk

Regelmatig krijg ik bij mij op de praktijk jonge moeders die borstvoeding geven en die heel snel veel gewicht verliezen. Terecht baart ze dit dan zorgen en komen ze bij mij.
Meestal is de enig kleur die ik herken in het gezicht van deze vrouwen de kleur grijs van hun wallen. Vaak ook zie je dat ze weer opfleuren na enige uitleg over gezonde voeding.
Brengen ze het geleerde vervolgens in de praktijk dan komen ze vaak stralend en blakend van gezondheid weer terug. Meer energie en niet meer zo moe. Beter in mijn vel en ik voel me goed, hoor ik dan.

En het is waar! Zeker in deze periode van je leven is voeding erg belangrijk. Je wilt genieten van je nieuwe kindje en er toch uitgeblust bij hangen?
Goede voeding geeft je de energie die je nodig hebt. Was het tijdens de zwangerschap nog zo dat je nauwelijks extra voeding nodig had en je beslist niet hoefde te eten voor twee.

Tijdens het geven van borstvoeding mag je wel meer eten. Moet je wat meer eten zelfs. Wel gezonde dingen meer eten. Extra koekjes en chips vullen misschien wel lekker, maar voeden niet..
Voor twee is niet nodig maar zo”n 500 -700 kcal per dag meer is echt noodzakelijk. Ook moet er voldoende vocht worden genuttigd. Kies voor wat extra volkoren boterhammen, wat extra aardappelen en flink wat groentes. Op deze manier krijg je het extra’s binnen dat je nodig hebt.
Laat de suikerhoudende producten lekker staan want deze geven je geen energie maar kosten juist energie. Richt je op gezond voeding en je zult zien, dan wordt borstvoeding geven weer echt genieten!

Natasja van www.spruitjesenzo

borstvoeding geven

lees ook : Zwangerschap en gezonde voeding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *