Misschien toch ADHD?

misschien toch adhd

Mijn jongste is een stuiterbal. Altijd al geweest. En in de loop der jaren is het mij best wel eens door het hoofd geschoten dat ze misschien toch ADHD zou kunnen hebben.


Maar ik heb nooit iets met die gedachte gedaan, om meerdere redenen. Ze functioneerde prima thuis en op school, ze zat er niemand mee in de weg, en veel belangrijker nog, ze zat zichzelf er niet mee in de weg. Bovendien heeft mijn kind een aversie tegen alles wat ook maar in de verste verte ruikt naar medisch. Ik ging haar niet tegen haar wil naar weet-ik-wat voor onderzoeken allemaal slepen.

Er leek toch een steeds groter verschil te ontstaan tussen wat er in zit en wat er uitkwam, en op de middelbare school begon ze tegen zichzelf aan te lopen. Ze snapte niet waarom het allemaal niet lukte. Ze voelde zich dom. En zo kwam mijn dochter een half jaar geleden zelf thuis met de vraag: mam, zou ik ADHD kunnen hebben? Meerdere mensen bleken dat al aan haar gevraagd te hebben, ze was gaan lezen, herkende zich er in en was er nu klaar voor om het te gaan onderzoeken.

ADHD onderzoek

Uit de vragenlijsten kwam naar voren dat de school niks merkte, behalve een beetje snel afgeleid zijn. Dat is heel goed mogelijk, mijn dochter weet precies wat er van haar verwacht wordt op school en doet haar uiterste best om daar aan te voldoen. Dat dat haar af en toe echt zwaar valt merkt bijna niemand.

We hebben het onderzoek allebei als heel prettig ervaren, en zeker voor mijn meisje zegt dat iets. Ze voelde zich op haar gemak en was blij dat ze zichzelf niet hoefde in te houden. Dat ze haar eigen onrustige stuiterige zelf mocht zijn als ze daar behoefte aan had.
Het eindverslag was een perfecte observatie van wie mijn dochter is. Lief, slim, gezellig, sociaal vaardig…met ADHD.

Op het moment dat wij het verslag binnenkregen lag ze met griep naast me op de bank, volledig energieloos. Ze draaide zich tevreden om en ging weer slapen. Wat ik haar niet had kunnen geven kon het onderzoek wel: het gevoel van erkenning dat ze helemaal goed is zoals ze is, en er met wat hulp en een iets andere insteek best gaat komen.

Trots op mijn stuiterbal.

lees ook± een pilletje om de dag door te komen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *