Kuipers wil euthanasie voor doodzieke kinderen mogelijk maken

Euthanasie was tot nog toe alleen mogelijk bij volwassenen. Daar moet verandering in gaan komen vindt Minister Kuipers van Volksgezondheid. Hij heeft een concept naar de betrokken partijen gestuurd om levensbeëindiging bij doodzieke kinderen onder 12 jaar mogelijk te maken. Als deze partijen hun zegje erover hebben gezegd hoopt de minister in oktober het plan voor te leggen aan de Tweede Kamer.

De wens om euthanasie mogelijk te maken voor kinderen is niet helemaal nieuw. Het vorige kabinet was hier ook al mee bezig, nadat kinderartsen om de mogelijkheid hadden gevraagd. Doodzieke kinderen tussen 1 en 12 jaar vallen nu nog tussen wal en schip. Ze behoren niet onder de Euthanasiewet, en ook niet onder de regeling voor levensbeëindiging van zuigelingen jonger dan 1 jaar. Het plan is gebaseerd op de regeling voor zuigelingen. Er moet sprake zijn van uitzichtloos lijden die met geen redelijke mogelijkheid weggenomen kan worden.

Euthanasie aan strenge regels gebonden

Zowel de ouders van het kind als het kind zelf moeten volledig op de hoogte zijn van de diagnose en de vooruitzichten. Ook het kind moet zich goed kunnen beseffen wat de prognose is en wat de mogelijkheden zijn. Als er ook maar signalen zijn dat het kind geen euthanasie wil dan mag het ook absoluut niet gebeuren. Ook moet er ten minste één onafhankelijke arts met verstand van zaken bij betrokken zijn.

Minister Kuipers had ook kunnen kiezen voor een aanpassing in de euthanasiewet, maar heeft gekozen voor een aparte regeling. Dit ook, oomdat het onderwerp nogal gevoelig ligt. ChristenUnie heeft zich tegen kindereuthanasie uitgesproken, maar wil wel kijken naar een regeling voor een specifieke groep kinderen waar geen enkele kans op verbetering van de levenskwaliteit meer te verwachten is.

Lees dit artikel op: NOS

Of lees verder op Baby en Kind: Ziekenhuis VS raakt overleden baby kwijt, vermoedelijk met linnen weggegooid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *