Babygebarentaal

babygebarentaal

Het is al weer een jaar of tien geleden dat babygebarentaal in het middelpunt van de belangstelling stonden.
Volgens een van onze docenten bestond het fenomeen al twintig jaar in de VS, kortom het was toen al bijna oud nieuws…

Elf jaar geleden op BabyenKind


Op de site  kwam ik twee artikeltjes van 11 jaar geleden tegen: Babygebaren, vraag het docent Ingrid en docent babygebaren
Het was hot: babygebarentaal en er was ook verhitte discussie. Maakte je het niet alleen maar ingewikkelder voor je kind, vroeg je het eigenlijk niet gewoon om twee talen te leren: de spraak en de gebarentaal?
De voorstandsters gaven aan dat kinderen die gebarentaal leerden voor ze konden praten, een ontwikkelingsvoorsprong kregen zonder weerga.

Zoals het gaat bij hypes: de voor en tegenstandsters zaten stevig in hun stellingen.

Je kan je voorstellen, dat ik me afvroeg: wat is er gebeurd met de babygebarentaal, doen we het nog?
Zelf kom ik in mijn omgeving eigenlijk geen moeders tegen die er mee werken, maar dat kan natuurlijk ook heel goed aan mijn omgeving liggen.

Wanneer ik babygebaren als zoekwoord bij Google invoer, zie ik dat het laatste artikel uit 2021 is. Het idee leeft dus nog steeds. Je kan als moeder online cursussen volgen (deze zijn niet gratis, tenminste ik heb er geen gevonden) boekjes, kaarten en modules kopen. De kosten zijn verschillend, maar ik vind persoonlijk dat ze niet de pan uitreizen. Ik trek gewoon de conclusie dat er mensen zijn die hierin geloven. En dat gebarentaal voor baby’s, beslist geen melkkoe is.

Verschillende benaderingen van babygebarentaal

Wanneer Beginnen

Al bladerend zie ik dat er wel verschillende benaderingen zijn over het gebruik van – zeg maar – taal zonder stem. Waar men het wel over eens is, is dat je het best kan beginnen als een baby zes maanden oud is. Hoewel….sommigen schrijfsters willen geloof ik al in de baarmoeder beginnen.

Hoeveel taal

 Er zijn sites die zeggen dat je veel gebaren moet gebruiken en dat je je het beste kan baseren op de Nederlandse Gebarentaal. Andere zeggen dat je een baby van zes tot twaalf maanden oud ongeveer tien gebaren kan leren.
Dat laatste lijkt mij persoonlijk ook. Ik ben natuurlijk geen deskundige, begrijp me goed, maar taal is ingewikkeld. Daar is een baby van nog geen jaar, helemaal nog niet aan toe. Het zal best zijn dat hij een gebaar voor eten kan leren en een gebaar dat hij zijn beer wil hebben. Maar voor abstracties als: “lekker, lief, saai, boos, etc.” is een baby gewoon te jong. In alle talen.

Geeft babygebarentaal leren een voorsprong

Alle voorstanders van het leren van babygebarentaal geven aan dat kinderen die  dit leren een enorme voorsprong in hun taal ontwikkeling hebben die nog jaren zichtbaar blijft.
Dat klinkt natuurlijk prachtig en welke ouder wil dit niet voor zijn kind?
Maar ik vraag me af: waar is de onderbouwing van deze bewering?
Na lang zoeken vind ik op een site de namen van drs. Anthony en Lindert., helaas zit er geen link achter, maar op internet zijn ze snel gevonden. Ze publiceren de uitkomsten van een onderzoek, gehouden onder 200 families in Amerika, gedurende 9 maanden. Ik weet wat de vereisten voor zo’n soort onderzoek zijn. Persoonlijk vind ik het volgen van 200 gezinnen niet heel erg veel.
In de uitkomsten staat dat de kinderen die gebarentaal leerden het beter doen dan de kinderen die het niet leerden. Ja zo kan ik het ook! Er staat nergens iets over de controle groep en ook het onderzoek zelf kan ik niet vinden…

  • voorbeeldWhile the average 8 month old will have no spoken words, the average Signing Smart child will have 5 signs and 1 word.
  • While the average 12 month old will have 3-5 spoken words, the average Signing Smart child will have 25 signs and 16 words
  • Bron signingsmart

Een andere naam die genoemd wordt is die van Joseph Garcia (Alaska Pacific University).een man die doventolk was en ontdekte dat de baby’s van niet-horende mensen al op hele joge leeftijd zes tot 8 maanden, begonnen met gebaren te maken.
Hij heeft dit verder onderzocht en  zijn blog  definitivebabysign is een leuk en enorm uitgebreid blog over dit onderwerp, met een heleboel gratis tools. In het Engels en  dat is dan wel weer een beetje jammer voor ons Nederlanders.
Hoe wetenschappelijk verantwoord het is, kan ik niet achterhalen.
en op de vraag: geeft babygebarentaal de baby een voorsprong in taalontwikkeling, moet ik het antwoord schuldig blijven.

Geloof ik zelf in babygebarentaal?

Toen ik er van hoorden waren mijn kinderen al lang op een leeftijd dat ze veel en uitgebreid spraken. Hun taalontwikkeling is altijd heel prima geweest. Volgens mij kwam dat omdat ik altijd gewoon normaal Nederlands tegen ze heb gesproken. Niks geen toet-toet voor een auto en wafwaf voor een hondje. En ik las ze eindeloos voor.
Ik ben ervan overtuigd dat je kind prima taal kan ontwikkelen zonder bewust van babygebarentaal gebruik te maken.

Dat babygebarentaal kan helpen om met elkaar te communiceren en daar heel veel plezier in te hebben, dat geloof ik absoluut. Want niets is zo  fijn als communiceren met de mensen waarvan je houdt. Of je nu acht maanden, of achtentachtig jaar bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *