7 tips om te leren luisteren

leer je kind luisteren

leer je kind luisteren : 7 practische tips

  • Wees zelf een aandachtig luisteraar
  • Geef korte en heldere instructies voor dagelijkse taakjes
  • Prijs als er geluisterd wordt
  • Zeg wat je bedoelt
  • Wees consequent over de consequenties
  • Lees samen , hardop
  • Speel luisterspelletjes

Goed kunnen luisteren bepaalt straks een belangrijk deel van de school carrière van je kind.
Ga zelf maar na: als je kind geen aanwijzingen op kan volgen bij het buiten spelen: ¨zoek een ander kindje en ga samen de bal  over  gooien”¨, bijvoorbeeld. Of in het klaslokaal:¨ pak een potlood en papier¨ dan heeft hij het moeilijk op school en kost leren hem veel tijd. Kinderen die goed kunnen luisteren hebben daarbij ook nog eens een sociale voorsprong, ze zijn vaak  goede vriendjes met andere kinderen.

7 tips: zo leer je je kind luisteren.

Wees zelf een aandachtig luisteraar

Onderbreek je kind niet wanneer hij jou iets vertelt, geef hem je volledige aandacht. Dus: niet ondertussen de krant lezen, met andere volwassenen praten. Focus  compleet op je kind als hij je iets wil vertellen. Het is heel eenvoudig: als jij wil dat hij naar jou luistert, moet hij ervaren dat jij naar hem luistert.
Onderzoek wijst uit dat kinderen naar wie geluisterd wordt dat ook inderdaad doen: Ze geven als het ware het respect dat ze ontvangen hebben terug.

Geef korte en heldere instructies voor dagelijkse taakjes

Leer jezelf aan om je kind eenvoudige instructies te geven. Zorg voor oogcontact en zeg: Ga even naar je kamer en leg je dekbed recht, alsjeblieft. Dan pak je je tas en kom je naar beneden. Als je kind een betere luisteraar wordt, kun je steeds gecompliceerdere opdrachten geven. En op deze manier leer je je kind niet alleen goed te luisteren. Maar hoe meer hij zelf kan doen, hoe onafhankelijker hij wordt (en dat is uiteindleijk toch het  doel van opvoeden…).

Prijs als er geluisterd wordt

Iedereen houdt van complimentjes ! Je kind ook !! zeg dus: fijn dat je zo goed geluisterd heb, Dank je wel dat je je bed zo netjes hebt opgemaakt !!.

Zeg wat je bedoelt!

Hou je aan je woord ! als jij tegen je kind zegt: je mag nog 2 snoepjes, geef dan ook 2 snoepjes, niet minder, maar ook niet meer !! Als je kind ontdekt dat jij toch niet doet wat je zegt , waarom zou hij dan nog  luisteren??

Wees consequent over de consequenties

Eigenlijk is dit het verlengde van je aan je woord houden. Als je tegen je kind zegt: als je dit nog een keer doet dan… DOE het dan ook. Je kind is meer geneigd naar  je te luisteren als hij weet dat je doet wat je zegt !! ( en zeg nou eerlijk, dat doe je zelf ook)

Samen hardop lezen

Je kind voorlezen is behalve ontzettend gezellig ook een prima voorbereiding op school. Daar wordt wel van hem verwacht dat hij een tijdje stil kan zitten en kan luisteren. Niks mis mee om thuis al mee te beginnen. Vind je het toch een beetje lastig ? Kijk eens of de bibliotheek bij jou in de buurt geen peuter-voorlees ochtenden organiseert.

Luisterspelletjes

Er zijn ontzettend veel luisterspelletjes te bedenken, van fluisterspelletjes tot rijmspelletjes. Leuk om te doen en…prima luistertraining

Leer je kind luisteren, zo moeilijk is het niet en wie weet: leer je er zelf ook wat van

lees ook : hoe luisteren jonge kinderen naar muziek?

Bron : Holly Hanke

leer je kind luisteren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.