Luisteren: een kunst apart, 7 tips om het te leren

luisteren

Leer je kind luisteren, het klink misschien autoritair , maar dat is het beslist niet!

Mensen die goed kunnen luisteren, zijn mensen die altijd enorm gewaardeerd worden. Er zijn genoeg onderzoeken die dat aantonen, maar je weet het zelf natuurlijk ook. Je vriendinnen, die ene baas, je moeder of oma: allemaal mensen die je waardeert omdat ze zo goed kunnen luisteren…En de andere kant: hoe irritant is het wel niet wanneer je een verhaal vertelt en je voelt hoe je gesprekspartner staat te trappelen;”mag-ik mag-ik?”
Maar tja.. hoe brengen we onze kinderen de kunst van het echt luisteren bij?

en belangrijker nog: hoe doen we dat op zijn minst een beetje voor ze naar school gaan? Want, goed kunnen luisteren bepaalt straks een belangrijk deel van de school carrière van je kind.
Ga zelf maar na: als je kind geen aanwijzingen op kan volgen bij het buiten spelen: ¨zoek een ander kindje en ga samen de bal  over  gooien”¨, bijvoorbeeld. Of in het klaslokaal:¨ pak een potlood en papier¨ dan heeft hij het moeilijk op school en kost leren hem veel tijd. Kinderen die goed kunnen luisteren hebben daarbij ook nog eens een sociale voorsprong, ze zijn vaak  goede vriendjes met andere kinderen.

7 tips: zo leer je je kind luisteren.

  1. Wees zelf een aandachtig luisteraar
  2. Geef korte en heldere instructies voor dagelijkse taakjes
  3. Prijs als er geluisterd wordt
  4. Zeg wat je bedoelt
  5. Wees consequent over de consequenties
  6. Lees samen , hardop
  7. Speel luisterspelletjes

1 Wees zelf een aandachtig luisteraar

Onderbreek je kind niet wanneer hij jou iets vertelt, geef hem je volledige aandacht. Dus: niet ondertussen de krant lezen, met andere volwassenen praten. Focus  compleet op je kind als hij je iets wil vertellen. Het is heel eenvoudig: als jij wil dat hij naar jou luistert, moet hij ervaren dat jij naar hem luistert.
Onderzoek wijst uit dat kinderen naar wie geluisterd wordt dat ook inderdaad doen: Ze geven als het ware het respect dat ze ontvangen hebben terug.Mooi he!
Heb je het bere druk en moet je ondertussen echt je tas inpakken, de afwasmachine inruimen? Dan heb je twee keuzes. Of je zegt dat je nu echt geen tijd hebt, maar het verhaal later graag wil horen. en je komt er op een later tijdstip daadwerkelijk op terug. Of je doet het werk op de automatische piloot en blijft gefocused op je kind( door het bijvoorbeeld aan te blijven kijken)

2 Geef korte en heldere instructies voor dagelijkse taakjes

Leer jezelf aan om je kind eenvoudige instructies te geven. Zorg voor oogcontact en zeg: Ga even naar je kamer en leg je dekbed recht, alsjeblieft. Dan pak je je tas en kom je naar beneden. Als je kind een betere luisteraar wordt, kun je steeds gecompliceerdere opdrachten geven. En op deze manier leer je je kind niet alleen goed te luisteren. Maar hoe meer hij zelf kan doen, hoe onafhankelijker hij wordt (en dat is uiteindleijk toch het  doel van opvoeden…).

3 Prijs als er geluisterd wordt

Iedereen houdt van complimentjes ! Je kind ook !! zeg dus: fijn dat je zo goed geluisterd heb, Dank je wel dat je je bed zo netjes hebt opgemaakt !!. Ik ben zelf niet van de generatie die bij alles in haar handen staat te klappen, echt niet! Maar geen mens en dus ook geen mensekind kan zonder een welgemeend, doelgericht compliment.

4 Doe wat je zegt!

Hou je aan je woord ! als jij tegen je kind zegt: je mag nog 2 snoepjes, geef dan ook 2 snoepjes, niet minder, maar ook niet meer !! Als je kind ontdekt dat jij toch niet doet wat je zegt , waarom zou hij dan nog  luisteren?? En pas he, dit is echt een instinker, het is zo gebeurt dat er toc vijf paaseitjes naar binnen gaan, terwijl het er maar twee mochten zijn.
Deze tip vraagt dus ook van je dat je van te voren nadenkt over wat je zegt….

Wees consequent over de consequenties

Eigenlijk is dit het verlengde van je doen wat je zegt. Als je tegen je kind zegt: als je dit nog een keer doet dan… DOE het dan ook. Je kind is meer geneigd naar  je te luisteren als hij weet dat je doet wat je zegt !! ( en zeg nou eerlijk, dat doe je zelf ook) Op langere termijn heeft deze houding enorme voordelen kan ik je vertellen. Toen mijn dochter 16 was, kwam ze altijd keurig op tijd thuis. Ze was er namelijk vast en zeker van overtuigd dat ik zou doen wat ik zei: “ik kom je halen als je te laat bent!!” En dat wil je echt niet he….door je moeder uit de soos gehaald worden…..Wist zij veel dat ik daar veeeeel te lui vor was.

Samen hardop lezen, een fijne manier van leren luisteren

Je kind voorlezen is behalve ontzettend gezellig ook een prima voorbereiding op school. Daar wordt wel van hem verwacht dat hij een tijdje stil kan zitten en kan luisteren. Niks mis mee om thuis al mee te beginnen. Vind je het toch een beetje lastig ? Kijk eens of de bibliotheek bij jou in de buurt geen peuter-voorlees ochtenden organiseert. Leuk, leerzaam en je bent er allebei ook eens even uit!

Luisteren als spelletje

Er zijn ontzettend veel luisterspelletjes te bedenken, van fluisterspelletjes tot rijmspelletjes. Leuk om te doen en…prima luistertraining

Leer je kind luisteren, zo moeilijk is het niet en wie weet: leer je er zelf ook wat van

lees ook : hoe luisteren jonge kinderen naar muziek?

Bron : Holly Hanke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *