Chaos in het leerlingenvervoer

leerlingvervoer

Het leerlingenvervoer komt de laatste tijd vaak in het nieuws.
Helaas op een negatieve manier: het is complete chaos in leerlingenvervoerland.
Sindskort maakt mijn zoon ook gebruik van het leerlingenvervoer om naar school te gaan en als ik al die verhalen lees dan hou ik mijn hart vast.

Leerlingenvervoer


Leerlingenvervoer kan je aanvragen bij de gemeente als je kind niet zelfstandig naar school kan gaan door ziekte, gedragsproblemen of een handicap. Ook kan je hiervoor akkoord krijgen als de school ver weg is van huis. Vaak zie je dat dit busvervoer wordt ingezet bij kinderen die naar speciaal onderwijs gaan, dit kan zowel een basisschool of het voortgezet onderwijs zijn. Je hebt hiervoor een akkoord nodig van de gemeente waar je woont.
Zij regelen dan bij akkoord ook het vervoer.
De gemeente maakt gebruik van vervoersbedrijven die busjes hebben maar ook worden wel losse taxi’s ingezet.
Volgens het LBVSO maken tussen de 40.000 en 50.000 kinderen gebruik van het leerlingenvervoer.
Dit aantal is dus behoorlijk groot en je mag dan verwachten dat het vervoeren van kinderen met de grootste zorgvuldigheid gebeurt.

6 uur lang opgesloten in een busje

Laatst stond in de krant en op vele pagina’s van nieuwssites het schokkende bericht dat een vijfjarig jongetje zes uur lang heeft opgesloten gezeten in zijn schoolbusje.
Het jongetje komt na een lange dag thuis en beweert niet op school te zijn geweest. De ouders konden dit moeilijk geloven want hij was die ochtend door de taxibus opgehaald om naar school te gaan.
Achteraf blijkt dat het jongetje die ochtend in slaap is gevallen in de bus. De chauffeur heeft het slapende jongetje niet opgemerkt en na zijn dienst zijn busje geparkeerd. Eind van de middag, 6 uur later! Ontdekt de chauffeur het jongetje en in plaats dat hij de ouders belt brengt hij het jongetje naar de naschoolse opvang. Ik krijg hier echt een ERROR van. Dus je laat een kind 6 uur lang in een busje opgesloten zitten en dan neem je niet de verantwoording om hier open over te zijn? Ik word hier echt woest van, maar bovenal breekt mijn hart voor het arme jongetje. Urenlang alleen in dat busje, wat heftig.

Waar ging het mis?

Er wordt massaal gewezen naar de chauffeur dat hij fout was, terecht. Hij had zijn bus moeten controleren na de laatste rit, dit moet wat mij betreft een standaard procedure zijn. Even kijken of je echt leeg bent?
Je mag toch ook wel verwachten dat school gaat bellen als een kind er niet is? Ik weet dat op de school van mijn zoon ze bellen als er een kind niet is en ze hebben geen afmelding ontvangen.
De vervoerder en de school hebben excuus aangeboden. De chauffeur is op non-actief gezet en het jongetje gaat voortaan met een andere vaste chauffeur naar school inclusief een Gps-tracker.
Nu denk je misschien dit is een uitzondering, maar helaas er gebeuren zoveel misstanden in het leerlingenvervoer.

LBVSO


LBVSO staat voor Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal onderwijs. Ik volg hun al een tijdje op twitter en daar lees ik vaak schrijnende verhalen over het leerlingenvervoer. Zij vragen regelmatig aandacht bij de regering voor dit schrijnende probleem.
Een paar voorbeelden die ik las:
Storm van 7, die zijn verjaardagsfeestje miste omdat zijn taxibus uren onderweg was vanuit school. De app gaf een andere route aan dus ouders konden hem niet lokaliseren of ingrijpen.
Een dag dat 62 kinderen niet werden opgehaald, 26 keer langer dan twee uur in een bus zaten die dag.
Teun van 9: is uitgeput elke dag 6:45 uur in de bus voor een rit van 2 uur en dan 16:30 uur weer richting huis waar hij dan 18:30 aankomt.


Ik lees van ouders dat zij heel vaak in de ochtend een bericht krijgen dat hun kind pas na 10 uur wordt opgehaald of gewoon niet. Als werkende ouder moet je dit allemaal maar zien op te vangen. Kinderen missen ook enorm veel lessen hierdoor, maar bovenal het bezorgt ze ook stress!
Een moeder stuurde een tweet: haar dochter was vergeten bij school en stond om 17 uur helemaal alleen daar. Alle leerkrachten waren weggegaan. Toen haar moeder de vervoerder belde zeiden ze in eerste instantie: we hebben niemand die erheen kan gaan. Arm kind sta je dan helemaal alleen met inmiddels een lege mobiel.

Te kort aan chauffeurs


Er is een groot te kort aan chauffeurs en hierdoor is er een vervoerscrisis ontstaan bij het leerlingenvervoer. Ritten worden bizar lang of vervallen.
Afgelopen week staakte een aantal vervoerders voor een betere CAO en ik lees net dat er nog nieuwe stakingen zijn aangekondigd. Dramatisch voor de kinderen in het speciaal onderwijs maar ik ben ook geschrokken van de slechte salarissen van de chauffeurs.
Als je dit vervoer serieus wilt nemen moet je capabele mensen in dienst nemen en deze mensen moet je dan ook een zinnig salaris geven.
Verandert dit niet gauw dan vrees ik dat de chaos in het leerlingenvervoer er één is van blijvende orde.

Eigen ervaring


Sinds dit schooljaar maakt Dax gebruik van het leerlingenvervoer en ik ben zeer tevreden.
Alle dagen is de vaste chauffeur op tijd gekomen en hij brengt de kinderen elke middag weer veilig thuis. Er is een route gemaakt die goed te doen is voor de kinderen in de bus.
Ik herken gelukkig niks van de chaos die ik hierboven heb omschreven en in de media lees. Wij prijzen ons gelukkig tot nu toe met deze vervoerder en de chauffeur Peter.
Ik gun alle kinderen die gebruik maken van een schoolbusje deze ervaring.
Ook wil je dat alle ouders hun kinderen in vertrouwen mee durven te geven en je niet bang hoeft zijn dat je kind wordt vergeten ergens.  Dus overheid zorg ervoor dat deze vaak al kwetsbare groep veilig wordt vervoerd en dat er genoeg capabele chauffeurs komen!

Groetjes Kaat



Benieuwd naar meer kronkels/krabbels van mijn hand?
Op mijn pagina Kaat Krabbelt en Facebook Kaat Krabbelt laat ik je meekijken in mijn leven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *