Niet veilig gehecht aan je ouders; dat ervaart zo’n 35 procent van de Nederlanders

Allerlei problemen, die je in het dagelijks leven stevig parten kunnen spelen zoals Jaloezie, weinig ­zelfvertrouwen, ­bindingsangst, kunnen het gevolg zijn van een onveilige hechting

Psycholoog Rowanne Helwig legt het uit.

Wat wordt bedoeld met een veilige hechting en waarom is het belangrijk?

Met hechting wordt het volgende bedoeld: de eerste invloeden die een mens meekrijgt – zowel emotioneel als lichamelijk – van zijn/haar opvoeders. Het gaat dan met name om de eerste duizend dagen van een kind. Een mens dat veilig is gehecht staat met zelfvertrouwen in het leven. Is dat niet gebeurt, door welke reden dan ook, te weinig aandacht, een onveilige thuissituatie bijvoorbeeld, dan is er minder vertrouwen bij die persoon in de wereld om hem heen.
Zo’n 35 procent van de Nederlanders is onveilig gehecht.

Tekenen van onveilig ­gehecht zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van bindingsangst, kan het zijn dat je minder goed gehecht bent. Je hebt dan als jong kind al geleerd, ik moet het alleen doen. Vaak zijn dat soort mensen wel weer heel succesvol in hun werk, omdat ze juist geleerd hebben, veel zelfstandig aan te pakken.

Ook angst kan op een onvoldoende hechting wijzen: je ouders waren er wel maar hun aanwezigheid was onvoorspelbaar. Omdat ze bijvoorbeeld heel veel werkten of omdat een van beiden depressief was.

Is niet veilig gehecht zijn de schuld van de ouders

Ouders hebben in principe altijd het beste met hun kinderen voor. Dat betekent niet dat ze onfeilbaar zijn. Natuurlijk doen ouders soms dingen niet optimaal.
Wanneer je ontdekt dat je last hebt van een onveilige hechting is dat in het hier en nu, en daar kan je het ook het beste oplossen: je bent nu geen kind meer, maar volwassen en je bent nu in staat andere keuzes te maken.

Dit boeiende artikel vind je in het AD

Lees ook: de biologische klok van mannen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *