Grote mensen zorgen van kinderen

zorgen van kinderen

Grote mensen zorgen van kinderen. Vanuit het standpunt van een volwassene lijkt het kinderleven een groot feest, waar ze niet eens zelf de slingers voor hoeven op te hangen.

We staan toch dag en nacht voor onze kinderen klaar en er is ons niet snel iets te veel?
we bekommeren ons erom dat ze voldoende en het juiste te eten hebben, vriendjes maken , op tijd naar bed gaan, niet te veel en niet te weinig achter de computer zitten, kortom, we creëren een wereld waarin ze zorgeloos kunnen opgroeien.
Maar ervaart je kind dat ook zo?

Ik, persoonlijk, denk van niet. En daar heb ik niet eens wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Ik hoef alleen maar naar mijn eigen jeugd te kijken. Oke, ik geef eerlijk toe dat ik dan even voorbij het plaatje van het vrolijke meisje, dat goed kon leren en die het thuis goed had, moet kijken. En dan zie ik een meisje, dat best vaak angstig was. “Waarvoor? “, zal je vragen. “Ooo, van alles zal ik antwoorden”, dat mijn vriendinnetje morgen weer met dat andere meisje zou gaan spelen. Dat mijn ouders ook uit elkaar zouden gaan, net als die van mijn klasgenootje( die had erom gehuild). Van het acht-uur journaal dat ik onverwacht tijdens een logeerpartijtje had gezien ( ja ik kom uit de tijd dat een televisie iets bijzonders was)

5 dingen waar kinderen zich zorgen over maken

Kinderen zijn net mensen en ze maken zich zorgen, ook als alles gewoon goed gaat.
In een Amerikaans onderzoek las ik dat  kinderen over de  5 dingen zorgen maken:
1 Pesten op school
2 Dat hun ouders gaan scheiden
3 Na de vakantie terug naar school
4 Milieu rampen
5 Geweld

Herkenbare angsten, voor mij tenminste wel, en voor iedereen die dit leest ook, denk ik zo. Wat kunnen we daar nu mee, als het op opvoeden gaat?
Mijn belangrijke advies is: zus je zelf niet in slaap met de illusie dat je kind zich nooit zorgen maakt. Je weet wel beter, je deed het als kind zelf ook. En daarvan heb je geleerd dat je ook met je zorgen maken, een groot en aardig mens kan worden.
Kijk goed naar je kind, praat met je kind, zorg dat zorgen niet weggestopt hoeven te worden.
Maar als je de indruk krijgt dat zorg bij je kind gaat overheersen , zijn/haar leven gaat bepalen, dan is het misschien wel raadzaam eens met een deskundige op kindergebied te gaan praten

Lees veder Mijn kind: Opvoeding- Ruzie in huis!!

zorgen van kinderen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *