Tafelmanieren volgens mijn kleuters. door Mieke.

Tafelmanieren

De broers hebben zo hun eigen tafelmanieren. Er zijn enkele “rules” die je zeker moet toepassen. Dan wordt het tafelmoment telkens een feest. Maak jezelf kleuter-waardig! Hier enkele tips van mijn kleuters

Een beker met water of melk dient niet om op te drinken. Je kan er een keileuk zwembad mee maken op de tafel. Hang er dan met je mouwen in en plezier gegarandeerd. Vergeet ook de grond geen beurt te geven (nu je toch bezig bent en mama is dan ook weer blij.)

Een yoghurt is nog lekkerder als je hem op je trui of broek smeert. Dan heb je er een hele dag plezier van en kan je verder eten als jij dat wilt. Mama zal wel wassen. Die heeft toch niks beters te doen.

Wie eet er nu korsten? Totaal niet lekker en veel te hard. Zoiets is niet te vertrouwen. Wat je het best doet om er vanaf te geraken? Je gooit ze op de grond. Mama merkt er niks van en denkt dat je flink je brood hebt opgegeten. Win-win

Laat af en toe iets vallen, behoort ook tot kleuter tafelmanieren Doe alsof je het per ongeluk deed, dan wordt mama vast niet boos. Je kan het natuurlijk niet zelf oprapen, want je kan je stoel nog niet goed dichter schuiven. Je bent daar trouwens nog veel te klein voor, weet je wel. Kreeg je het terug? Wacht even en laat het dan opnieuw vallen. Fantastisch spelletje dit!

De knoei tafelmanieren!

Mors zoveel mogelijk. Doe het volgende: hang choco aan je stoel, maak vlekken op de tafel die er pas na veel schrobben afgaan en laat de slierten in het rond vliegen. Probeer ook wat zaken in je haar te smeren. Zorg dat mama de twee volgende weken overal cornflakes vindt.

Doe alsof je niet zoveel honger hebt. Prik een beetje doelloos in je bord en kijk wat in het rond. Acteer alsof je ziek bent, dan gaan ze je zeker geloven. Vijf minuten nadat alles opgeruimd is, ben je miraculeus genezen. Vraag of je een koek mag, want je hebt toch zoooo’n honger…

Klim en klauter!

Hang op je stoel of ga rechtop staan. Zitten is veel te saai. Een kinderstoel dient om eruit te ontsnappen en op een Tripp Trapp kan je fijne kunstjes doen. Kijk mama…boink!

Als je dus denkt dat het betert als je een kleuter hebt, dan moet ik je helaas teleurstellen. Ze kunnen gelukkig al meer zelf en het gaat ook al sneller. Maar elke medewerking ontbreekt nog steeds en ze zijn nog altijd zo koppig als een ezel. 

Maar gelukkig zijn ze ook wel heel gevat en ontzettend grappig. Er zijn al veel momenten geweest dat ik in een deuk lag van hun ondeugend gedrag, terwijl ik ze eigenlijk euh…bestraffend moest toespreken. Of dat ik filmpjes maak van hun kapoenen streken, terwijl ze er eigenlijk beter mee zouden ophouden. Gelukkig zijn die momenten er dus ook. Dat maakt het allemaal de moeite waard.

Lees ook van mama Mieke: verboden te helpen.
Of lees hier: omkopen is een prima tactiek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *