Omkopen is een prima tactiek! door Mieke

omkoop methode

psssttt…leer de omkoop methode

Sinds ik acht jaar geleden mama werd, ben ik al veel wijzer geworden. Zo heb ik ontdekt dat ik soms blij ben als ze in hun bed liggen. Dat het moederschap het beste leven is, maar het ook o-zo pittig is. Eigenlijk is er in al die jaren maar één constante. Ik koop mijn kids om. 

Ik koop mijn kids om

Ja, je leest het goed. Omkopen is my middle name en mijn manier om het moederschap te overleven. ‘Wil je een snoepje?’ ‘Oké, maar dan moet je eerst je jas aan de kapstok hangen.’ Hetzelfde met proeven of de helft van hun bord leegeten. Daarna krijgen ze een dessertje. Elke pedagoog of deskundige zegt om dit niet te doen. Maar hé, het werkt wel. Zo krijg ik toch iets gedaan van mijn kids. Zonder dat ik de hele dag loop te zeuren als een lastige moeder. 

Niet alleen omkopen met eten

Natuurlijk koop ik ze niet alleen om met eten. Anders kon je ze nu al rollen. Mijn omkoop methode moet nog enigszins verantwoord blijven. Duwen op de schommel, een spelletje spelen of een boekje voorlezen zijn hier ook vaak in de aanbieding. Hier moeten ze bv. eerst hun pyjama aandoen en dan pas mogen ze op de i-pad. Zo leren ze dat ze iets krijgen, als ze zelf ook wat meehelpen. Ik denk niet dat er daar ooit een kind van doodgegaan is, of dat ze een er later een trauma aan overhouden. Allé dat hoop ik tenminste…

Het scheelt heel wat gedoe

Natuurlijk kan je uitleggen waarom ze iets moet doen. Zodat ze het snappen. Maar een koppige, driejarige peuter wil toch niet luisteren of meewerken. Met een vijfjarige valt er niet te discussiëren (of toch niet met de mijne, want die praat je zo onder tafel). Omkopen is mijn tactiek om het wat in de hand te houden. Zo maken we er een wedstrijdje ‘om ter eerst kleren aandoen’ van. Dat is in vijf minuten gefikst en daarna krijgen ze een boterham met choco. Als ik eerst nog drie minuten moet zeuren voor ze in gang schieten, dan kies ik toch liever voor de weg van het minste gedoe. Omkopen dus. Werkt prima. Moet je echt een proberen, het zal ervoor zorgen dat het aantal decibels binnen de perken blijft. 

Kopen jullie je kids ook om? 

lees ook : een bericht om heel erg van te schrikken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *