Het plannen van de kerstdagen

1e kerstdag

1e kerstdag zal anders lopen dan gepland….

Het plannen van de feestdagen begint bij ons altijd al ver van tevoren.
Vaak worden er begin november, op de verjaardag van mijn man, al afspraken gemaakt over wanneer we kerst met de (schoon)familie vieren.
Zelf ben ik er dan nog niet echt mee bezig, eerst sinterklaas maar eens gehad hebben.
Toen ik nog geen kinderen had, hechtte ik er veel waarde aan, om samen te zijn met mijn familieleden met de kerstdagen.
Maar nu ik zelf een gezin heb, vind ik het net zo fijn om gewoon thuis te zijn met mijn eigen gezin.
Lekker met z’n vieren wat lekkers maken en dan met lekkere hapjes, op de bank een kerstfilm kijken met de kerstboom en kaasjes aan.

Werken met kerst

In onze familie zijn een aantal familieleden die onregelmatig werken, waardoor vaak ook met de feestdagen gewerkt moet worden.
Dat maakt het plannen soms best lastig. Daarnaast wordt de familie ook steeds groter. En wordt er van onze broer en zus ook verwacht dat zij  kerst vieren met hun schoonfamilie.  Een heel gepuzzel dus.
Ik lig er niet zo wakker van als we kerst een dagje eerder of later met elkaar vieren. Maar ik zou het wel leuk vinden als we iets met elkaar kunnen doen en elkaar even kunnen zien met de kerstdagen.

Mijn schoonmoeder besloot om ons dit jaar uit te nodigen in het weekend voor de kerstdagen. Heel handig, zo kan iedereen de kerstdagen zelf hun eigen gang gaan.
Maar toen kreeg mijn man een nieuwe baan, hij werkt nu in ploegendiensten.  Op de geplande datum en op kerstavond en op 1e kerstdag heeft hij avonddienst.
De datum werd dus weer verschoven.

Uitsloven in de keuken

Ik vind het leuk om een lekkere maaltijd neer te zetten met kerst, maar ook dat hoeft dit jaar niet, omdat mijn man ’s avonds niet thuis is.
Al zal ik vast nog wel iets lekkers verzinnen om met de kinderen samen te eten.
Bij de schoonfamilie zorgt mijn schoonmoeder voor het kerstdiner en hoeven wij alleen maar aan te schuiven.
Met mijn familie gaan we gourmetten, heb ik gezegd dat ik dat wat lekkers mee neem voor bij de koffie. Zo kan ik mezelf toch nog een beetje uitsloven in de keuken. Want stiekem vind ik dat wel leuk en dat hoort toch wel bij kerst.

Wij blijven thuis op 1e kerstdag

Heel gezellig is het niet, dat mijn man kerstavond en 1e kerstdag niet thuis is.
Maar een voordeel is wel, dat we 1e kerstdag ’s ochtends gewoon lekker met elkaar thuis zijn.
We maken een brunch voordat mijn man aan het werk gaat, zodat hij met een goedgevulde maag aan het werk kan. We houden die dag ‘foute kersttruien dag’. Dan kunnen we onze mooie kerstkleding netjes houden voor als we met de familie kerst vieren.

Als mijn man aan het werk is, ga ik samen met de kinderen wat lekkers bakken voor 2e kerstdag en kijken we met z’n drieën een kerstfilm met wat lekkers en de kaarsjes aan.

We maken er het beste van en zullen ons vast goed vermaken.

Hoe zien jullie kerstdagen er uit?
Wordt er veel gepland van te voren of zie je wel hoe het loopt?

6 antwoorden
 1. Irma ten Napel zegt:

  Wij gaan eerste kerstdag in de namiddag met mijn ouders, broertje en zijn vriendin eten. En tweede kerstdag hebben we lekker voor onszelf 😀

  Beantwoorden
 2. Janet | thatonetime zegt:

  Klinkt als een lekker relaxte kerst! Ik heb kerstavond en eerste kerstdag familieverplichtingen en tweede kerstdag vertrek ik naar Ierland!

  Beantwoorden
 3. Danielle zegt:

  Ik ga standaard eerste Kerstdag naar mijn ouders en dit jaar tweede Kerstdag naar mijn schoonouders. En het is altijd super gezellig en voelt nooit als een verplichting zoals voor velen 🙂
  Alvast fijne feestdagen!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *