Naar de tandarts, een gaatjesvrije generatie ?

tandarts

Enige dagen geleden las ik in de krant een artikeltje, waarin werd vertelt dat het CDA wil zorgen voor een “gaatjesvrije” generatie.

Nu kun je er zeker van zijn, dat als mensen pleiten voor een gaatjesvrije generatie,  er een niet gaatjes vrije generatie aan het opgroeien is.  Waarom is iedereen zo druk in de weer voor een rookvrije generatie? Omdat er nog altijd gerookt wordt…

Dus er zijn nog steeds kinderen met gaatjes in de tanden en kiezen, die niet gedicht worden. Dat verbaasde me enorm. Tandzorg voor kinderen tot achttien jaar zit in de basis zorgverzekering. Het kost de ouders niks. Tja met die meer dan idiote prijzen die tandartsen durven rekenen, zijn de kosten het eerste waar je aan denkt, als reden om niet naar de tandarts te gaan.

Maar voor kinderen speelt dat dus geen rol.

De school tandarts


Toen ik op de basisschool zat, kwam er twee keer per jaar een busje voor de school staan, met daarin de schooltandarts. Ik hoefde daar niet heen van mijn moeder. “dat is voor kinderen die nooit naar de tandarts gaan”, zei ze “maar jullie gaan wel”.
Volgens mijn klasgenootjes was die tandarts heel eng en gemeen… Maar misschien was dat ook wel gewoon kinderpraat…lekker griezelen, lekker stoer doen…

Bij mijn weten is de schooltandarts al tientallen jaren uit beeld, omdat kinderen gewoon naar de tandarts gaan. Niet dus.

De vraag waarom

De vraag waarom niet, blijft mij dwars zitten. Het zijn niet de kosten. En alle ouders van nu, hebben als kind gewoon geleerd om naar de tandarts te gaan, ook al vonden ze het niet leuk.
Vergis je niet: het gaat niet om een handjevol kinderen, het gaat om zo’n 600 000 kinderen !

Uit onderzoek blijkt dat een heleboel ouders er niet van op de hoogte zijn, dat ze niet hoeven te betalen voor het tandarts bezoek van hun kinderen. Een proef waarbij een verzekeringsmaatschappij jonge ouders, die maar geen tandarts rekening van hun kinderen instuurden, een brief schreef dat de tandarts vergoed wordt, gaf direct resultaat.
Een groot deel van de ouders ging! Echter, deze maatregel botste met de wet op de privicy…

Maar er zijn natuurlijk genoeg andere manieren te vinden om dit aan iedereen duidelijk te maken.
En dat is hoog nodig, want een slecht gebit, is niet fijn en zeker niet gezond.

lees ook: moet een dreumes naar de tandarts of iets heel anders: de complotdenkers van Bodegraven

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *