Balanceren tussen jezelf en het moederschap

balanceren

Ben je nog maar net mama geworden? Welkom in de club! Ben je al even mama of heb je al een ja(a)r(en)abonnement? Dan weet je vast wel wat de grootste uitdaging in het moederschap is. De balans vinden tussen jezelf en het moederschap.

Soms vraag ik me af hoe anderen het allemaal doen

Hoe doen die anderen het allemaal? Dat vraag ik me soms wel eens af. Zorgen dat er elke dag vers eten op tafel staat, dat het huis opgeruimd is, dat de kinderen en zij er netjes uitzien. Dat er geen turn-of zwemzakken worden vergeten én de kids niet te lang in de opvang moeten. Goochelen met brooddozen en huiswerk en daarbij zichzelf niet uit het oog verliezen.

Wel, ik kan het niet. Ik werk bewust halftijds, want met mijn drie kids krijg ik het anders niet allemaal gedaan. Mijn huis is niet opgeruimd (je kan er echt je benen breken), het is kiezen wie er goed uit ziet (zij of ik, meestal winnen zij). Het is hier met gewone brooddozen (zonder al die tralala) en het strijken van kleren heb ik wijselijk opgegeven, dus gaan we nu verfrommeld door het leven. Op vrijdag is het ofwel pizza ofwel frietjes, dus dan sta ik me niet meer uit te sloven in de keuken. Het is ook voor mij weekend!

Balanceren tussen werk, je gezin en jezelf

Maar de spreidstand tussen het werk en mijn gezinsleven is soms echt zó vermoeiend. Ze droppen steeds meer op mijn weegschaal en naast mama wil ik ook nog gewoon mezelf zijn. Een persoon die iets betekent, die wil sporten, afspreken met vrienden of de wereld wil zien. Dingen die ik nodig heb om ook gelukkig te zijn. Ik voel me soms gevangen tussen wat ik wil en wat zij nodig hebben. Er wordt van alle kanten aan me getrokken, terwijl ik probeer te blijven rechtstaan. Soms doe ik gewoon keihard mijn zin, maar even vaak ook niet.

Iedere mama doet maar wat

Ik ken ondertussen genoeg andere ouders en ik weet: die doen ook maar wat. We zien onze kids graag en willen ze gelukkig zien. Dus doen we heel veel voor hen. Iedereen heeft dezelfde struggles. Alleen wordt er niet altijd openlijk over gepraat, nog veel minder getoond. Op Istagram en Facebook zie je de perfecte plaatjes en weet je wat? Dat helpt niet. Maar weet dat dit echt schone schijn is.

Hart in balans

De mama met vlekken op haar trui, met haar haar in de war of die het gevoel heeft dat ze overal aan het achteraan hollen is. Ik zie jou. Het is niet gemakkelijk om alles te combineren. Het is veel vaker balanceren en zorgen dat je je nek niet breekt. Maar je bent goed bezig, op jouw eigen manier. En weet dat iedereen maar wat doet. Zolang je hart in balans is, zit het zeker goed.

Hoe gaat het bij jullie met het balanceren?

Lees ook: Ik wist totaal niet wat ik deed toen ik moeder werd

Meer lezen van Mieke op Babyenkind? lees Blij worden van de gekste dingen

1 antwoord
  1. Jessica zegt:

    Oh zo herkenbaar! Ik heb vanaf volgende week een nieuwe baan. Dus moeten we weer opzoek naar nieuwe balans. Maar wel bewust wat minder gaan werken, omdat meer tijd voor mezelf, de peuter en het huishouden over te houden.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *