Complotdenkers van Bodegraven

complotdenker

De complotdenker: wat bezielt hem kindergraven in Bodegraven te bezoedelen?

Is het omdat Bodegraven `om de hoek ligt´, of raakt het ongerijmde van deze zaak me. Of voel ik mee met de moeders, die hun kinderen moesten begraven en die nu machteloos moeten toezien hoe een stel malloten de naam van hun kind bezoedelt?

Ik denk alle drie. Door het gevoel dat dit zich in mijn achtertuin afspeelt, komt het complot denken, griezelig dichtbij. Oké, in mijn kennissenkring mogen zich ook wat mensen bevinden, die niet zo zeker zijn over vaccineren.  Maar geloven in satanische pedofielen netwerken, dat is nog wel even iets anders.

Het is zo op het oog een volkomen van de pot gevallen idee. Hoe een zinnig mens het overlijden van kinderen in de jaren tachtig van de vorige eeuw, kan combineren met de baas van het RIVM is mij een raadsel. Tenzij…je gelooft in de hervonden herinneringen van de heer Knevel.

Een manier van denken

Dat doe je natuurlijk niet, maar het leert ons iets over de manier van denken van mensen met een complottheorie. Je hebt een bijzonder onwaarschijnlijk verhaal: in dit geval de hervonden herinnering van de heet K. dat hij heeft gezien hoe een meisje met  een satanisch ritueel vermoord werd. Als K. dat verhaal deelt, roept iedereen: “ach hou toch op en doe normaal”. Denkt K. dan : hmmmm, misschien hebben ze een punt?? Nee K. denkt: “zie je wel !! De waarheid wordt onderdrukt!!” En dat stimuleert de ware complotdenker, tot nog meer actie…

Alles wat er gebeurt, alles wat wordt gezegd: het helpt niet…Voor de complotdenker zijn dat allemaal bewijzen dat zijn theorie juist is.
En dat is de reden waarom ik de complotdenkers vrees. Ze kennen geen rede meer.

In de rechtszaak die de gemeente Bodegraven tegen deze mensen heeft aangespannen, om er voor te zorgen dat de ouders van de overleden kinderen weer rust kregen, heeft de rechter geconcludeerd dat: „Het belang van de gemeente en haar inwoners om gevrijwaard te blijven van ongefundeerde verdachtmakingen weegt in dit geval zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting van de drie mannen.”

Een wijs besluit. Ik wens de ouders van harte toe, dat de rust bij het graf terugkeert, zodat een ieder waardig om haar geliefden kan rouwen. Dit moet vreselijk zijn geweest voor ouders.

Dat de uitspraak iets zal veranderen bij de groep van drie mannen die aanstichter zijn van deze ellende, geloof ik niet. Het zal ze – echte complotdenkers die ze zijn – nog meer overtuigen van hun gelijk. Nou ja: zolang ze dat dan maar in opperste stilte doen…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *