Januari is: Drie Koningen in Spanje!

tres reyes

Ken jij Tres Reyes?

Iedereen roept altijd heel hard dat januari saaaaaaai is… Somber, kleurloos en niks te beleven. Hele volksstammen moeten inderdaad afkicken van de Sinterklaas cadeautjesregen, de overvolle kersttafels en het bruisende Oud en Nieuw. Een kleine minderheid haalt opgelucht adem als de nieuwe kalender wordt opgehangen en het gewone leventje weer van start gaat.

Hoewel Sinterklaas een Spaans goedheiligman is, ben ik ‘m hier in España nog nooit tegengekomen. En ook zijn paard, stoomboot en pieten niet! Kerst wordt aan onze Middellandse Zee kust lafjes gevierd. Hier en daar een kunstkerstboom, wat extra straatverlichting en op kerstavond een diner in huiselijke kring. Bijna alle restaurants zijn dan potdicht.

Maar dan Tres Reyes! Drie Koningen dus op 6 januari. In Nederland verdwenen vroeger op deze dag de kerstballen weer naar zolder, maar in Spanje is ‘t hét feest. Elke (groot)ouder struint nerveus speelgoedwinkels af om de mooiste cadeaus te scoren. Het feest heeft heel veel weg van de Hollandse Sinterklaas viering.

Het begint met een heuse intocht op 5 januari. Zo tegen de avond dobberen heel wat kleine bootjes in onze haven. Ze wachten in spanning op de Drie Koningen, die al wuivend op een grote vissersboot komen binnenvaren. ‘Vol verwachting klopt ons hart…’ dus. De heren stappen aan land bij een klein kerkje, waar een mensenmassa op hen staat te wachten.

En dan begint de grote parade. Op rijk versierde praalwagens koersen ze richting centrum. De Tres Reyes zitten dan op hoge tronen. Hun voetvolk bestaat uit leuk verklede meisjes, die omringd zijn met dozen en dozen snoepgoed. Ingepakte zuurtjes (in plaats van pepernoten) worden rijkelijk gestrooid. Opgewonden kinderen staan met plastic tasjes klaar en duiken tussen alle grote-mensen-benen om zoveel mogelijk snoep te grabbelen.

Het is een feestje om de optocht te zien. Tussen de drie grote praalwagens lopen enorme Minions, Miffy’s en Sylvesters. Maar ook prachtig uitgedoste mensen met fakkels. Ik keek mijn ogen uit toen de ‘lichtmannen’ in zicht kwamen. Geheel in het zwart gekleed met kleurig verlichte armen, benen en hoofd op stokken. Begrijp je ‘t nog?

Daarbij zijn Spanjaarden buitenmensen. Het is hier dan ook heel normaal om in een tentje te ontbijten of om ‘s avonds buiten de deur een wijntje te drinken. Zo ook natuurlijk op deze 5 januari. Één grote gezellige boel! En trouwens… wat is er saai aan de uitverkoop? Ik geniet in elk geval 100% van de Spaanse januarimaand!

Bekijk hier het filmpje van Tres Reyes, Burriana 2019

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *