Happy kleuterjuf

kleuterjuf

Juf Petra is een happy kleuterjuf: we mogen weer naar school !

Mijn eerste lesdagen na de lockdown geef ik vorm in één grote witte wereld. Overal ligt sneeuw, geen gras of struik meer te ontdekken, het voelt magisch. Om mij heen zie ik ook de verwondering van de kinderen. Verstopt onder te grote mutsen, sjaals en skipakken spelen ze opgewekt en uitgelaten in de sneeuw. Dat het minstens vijftien minuten heeft geduurd voordat iedereen goed aangekleed is (en sommige kinderen kunnen daarna al snel weer opnieuw aan- en uitkleden omdat ze vergeten zijn te plassen) mag de pret zeker niet drukken!

Met de slee wordt er over het schoolplein geracet, glijden ze van de sneeuwbulten af en een aantal kinderen slagen er zelfs in om van de korrelige sneeuw sneeuwpoppen te maken. Niemand hoeft zich te vervelen. Wanneer ik steeds meer vermoeiende koppies signaleer vind ik het tijd worden om samen uit te rusten door te genieten van een Jip en Janneke verhaal. Ook dat doen wij buiten; zittend op de boomstammen die op een zonnig en beschut plekje op ons schoolplein staan. Wat is het fijn om weer samen op school te zijn!

juf spelen…


De weken hiervoor was ik net als alle andere leerkrachten thuis online aan het lesgeven. Het voelde niet alsof ik kleuterjuf was, het voelde meer alsof ik voor juf speelde… Als of ik net als vroeger mijn poppen in mijn slaapkamer in een kringetje neerzette en zo allemaal spelletjes met ze deed. De meeste gekke en gênante videobeelden van mij zijn online gekomen; de ene keer met een uilenmuts op, de andere keer met een badjas aan en o ja ik heb ook nog een poging gedaan om lenig mijn been in de lucht te gooien omdat in ‘voet’ de klank ‘oe’ verstopt zat…. Je kunt je voorstellen dat mijn opluchting groot was dat ik voor de laatste keer op dat rode hoorntje kon drukken!

happy kleuterjuf


Een week na de sneeuw komt er ijzel en smelt langzamerhand de sneeuw. Eén kleuters zegt: “Juf, de sneeuwpoppen hebben het warm gekregen en zetten hun sjaal en muts af.” Wij volgen dit voorbeeld, gaan zonder sjaals, wanten en skipakken (yeah!) naar buiten een ontdekken de eerste krokussen en sneeuwklokjes en Happy Stones. De verwondering van de kinderen is opnieuw groot. En hoewel de kinderen graag de krokussen en sneeuwklokjes willen plukken, vullen we onze jaszakken alleen met Happy Stones, want een Happy Stone is een steen die door iemand mooi beschilderd is en vervolgens ergens neergelegd om de vinder blij te maken. Dit zorgt voor nieuwe plannen en ideeën, waar we in en na de vakantie weer mee verder kunnen. Dit is weer lesgeven; deze juf is weer happy!

leesook van juf Petra: kleuteronderwijs is gewoon anders !

3 antwoorden
  1. Mama Jezz zegt:

    Wat een heerlijke blog! Veel fijner om gewoon in de klas de kinderen les te geven. Je bent geen juf geworden om online les te geven. Mijn kinderen waren ook heel blij dat ze weer naar school mochten.

    Beantwoorden
  2. Coby zegt:

    Wat weer een heerlijk verhaal. Bij het lezen hiervan neem je ons mee en lijdt je ons door het leven als juf. Hierbij probeer ik mij ook die kleine “juf Petra” voor te stellen, die in haar kamertje zit met een schoolbord, omringt met haar poppen. Wat een mooie herinnering…..Maar kort daarna zijn we weer in de werkelijkheid, bij deze juf Petra van nu, die weer zo blij is om live leuke dingen met haar lieve kleuters te doen, en tegelijk samen met de kinderen haar weet te verwonderen hoe bijzonder de gewone dagelijkse dingen weer kunnen zijn ❤

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *