Gemiste fases

fases

over de fases die nu anders lopen

Ongeveer dagelijks worden we om onze oren geslagen met alles wat we momenteel niet kunnen. Even niet meer kunnen of voor langere tijd niet meer kunnen. Werken moet anders, ons sociale leven moet anders en zelfs een boodschap doen moet anders. Corona sijpelt door in alle facetten van ons leven. Je zal momenteel maar net in een belangrijke levensfase zitten.

Dat uitkijken naar

Kijk bijvoorbeeld naar scholieren. Zij keken uit naar hun examens en hun hele planning werd zonder twijfel op een hoop gegooid. Hun examens moesten ineens volledig anders. Social media staat momenteel ramvol geslaagde koppies en ik moet meteen denken aan de periode dat ik eindexamen deed.

De gruwel van examen doen

Volop die zenuwen van tevoren, avond aan avond zwoegend boven je boeken. En dan dat moment voor de deur van de gymzaal, stijf van de stress en de buikpijn. Rijen tafeltjes op afstand van elkaar, jouw eigen dramatische angst dat je helemaal niets hebt onthouden. Bij elk examen moest ik de vragen eerst vijf keer lezen, door de nervositeit snapte ik gewoon niet wat ik las. En dan de opluchting na afloop, het vergelijken van jouw antwoorden met die van je klasgenoten. We waren samen en zaten allemaal in datzelfde schuitje, voor de huidige scholieren ging dat dus wel anders.

Afsluiten

Het is een prachtige fase, het einde van je schooltijd en er is nu een hele generatie die deze fase misloopt. Die op een hele gekke manier hun diploma halen. Geen feestjes, niet snel op de fiets om elkaar op te zoeken, niks van dat alles.

Zorgeloze zwangerschap

En datzelfde geld voor zwangere vrouwen. Die hele belangrijke tijd tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Er is maar weinig mooier dan pronken met je pasgeboren kleintje maar dat kon nu allemaal niet.

Belangrijke fases

Heel veel belangrijke fases van het leven zijn nu anders. Afscheid nemen van een geliefde, het einde van je schooltijd, het verwelkomen van nieuw leven.

Steeds weer dat geld

Economische schade, de kranten staan er bol van en ik zie de gevolgen in mijn directe omgeving. Die onzekerheid lijkt me gruwelijk en ik leef mee met allemaal. Maar laten we ook vooral oog hebben voor al die andere emotie. Want hoe hard je ook werkt, geld kun je weer verdienen maar heel veel belangrijke momenten kun je nooit meer overdoen.

Meer lezen van Cynthia? Cynthia Poen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *