Gouden practisch tips : deel 2

baby begrijpen

Ingrid, docent babygebaren. Gouden praktische tips voor ouders met jonge kinderen deel 2.

Veel baby’s hebben problemen met inslapen en doorslapen. Met onze dochter hebben we het inbakeren geprobeerd. Dat was me een gehannes en als een ware Houdini wurmde ze iedere keer haar armpjes uit de doeken. Na een lange zoektocht ontdekten we de Puckababy, een slaapzakje dat een rustigslaappatroon stimuleert. Voor ons was het DE oplossing!

Als de eerste tandjes komen moet er worden gepoetst, 2 keer per dag. Dat kan strijd opleveren met je kindje maar er zijn ook handige tips. Zo hebben wij liedjes gezongen, een speciale poetsklok aan geschaft en gepoetst met 2 tandenborstels zodat dochter zelf ook mee kon doen. Al die dingen werkten allemaal maar jammer genoeg was dat van korte duur. Datgene dat nu al zeker 2 jaar werkt is het vertellen van een verhaal tijdens het poetsen. Onze dochter mag bedenken waar het verhaal over gaat en wie de hoofdrolspelers zijn en wij (mijn partner en ik om de beurt) bedenken ter plekke het verhaal er om heen. Zolang de mond goed open blijft, ben je aan het vertellen. Je kan zelf bepalen hoe lang het duurt. Meestal bedenk ik een vervolgverhaal en daar kan ik dan wel een paar dagen mee bezig zijn. Als je moeite hebt met het bedenken van een verhaal kun je ook een bestaand verhaal navertellen. Kinderen zijn gek op verhalen en zijn dankbare luisteraars!

Nageltjes

Nageltjes knippen vinden veel kinderen eng. Als er wat afleiding is, gaat het knippen een stuk makkelijker. Zet je zoon/dochter bij je op schoot voor de computer en zet een leuk, verantwoord filmpje op. Er bestaan hele goede Nederlandse televisieprogramma’s voor kinderen zoals Sesamstraat en Koekeloere. Deze zijn via You tube te vinden. Ondertussen kun jij met een kindernagelknippertje zijn/haar nageltjes knippen. Echt een succes op die manier!

 Praat veel met je kind en gebruik normaal Nederlands. Als je kind valt vraag je: “Heb je je pijn gedaan” in tegenstelling tot : “Heb je au gedaan?” En als wij het over geld hebben, praten we over geld of euro’s. Aan “centjes betalen” doen wij niet!

Bereid je kind voor op nieuwe spannende dingen zoals wanneer jullie voor het eerst naar de tandarts, kapper, dokter, school of ergens anders naar toe gaan. Haal boekjes over het onderwerp uit de bieb en praat erover met je kind. Beter nog, speel de situatie na met een rollenspel. Zo biedt je je kind de gelegenheid spelenderwijs kennis te maken met iets nieuws.

Ingrid Greitemann

Lees ook: 10 tips om uw outfit compleet te maken

baby begrijpen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *