Wat te doen als je kind in de brandnetels valt?

brandnetels

pas op als de brandnetels aanvalen

Gisteren deed ik het: ik pakte een grote stapel groen op. Helemaal blij dat manlief zoveel had gewied.
En ja hoor! Ik greep recht in een reuze brandnetel. Nee, ik droeg geen tuinhandschoenen ….

Tip 1: als je kind in de brandnetels valt of er net als ik middenin grijpt, heb er begrip voor dat hij krijst. Ik had het graag ook gedaan, het had niks verbeterd, maar me vast heel erg opgelucht…

Tip 2: naast me stond een kruiwagen halfvol regenwater. Onmiddelijk stak ik daar mijn hand in. NOOOIT DOEN, het effect is namelijk dat je dan nog uren later een tintelend gevoel hebt.
Dus hoe verleidelijk het ook is: niet afkoelen!

Het duurt een uurtje

Het is geen troost voor je kind, te horen te krijgen dat de pijn over een uurtje weg zal zijn. Daarvoor is die brandende pijn echt te heftig.
Wanneer je iets bij de hand hebt hebt tegen acute pijn, creme met menthol, of aloe vera dan is dat natuurlijk fantastisch. Maar je zal het altijd zien, in tijden van nood zit dat altijd in je andere tas..

De natuur kan je helpen

Ze zeggen wel dat naast de plant die schade veroorzaakt, ook de plant goeit die de schade opheft. Bij brandnetels is dat vaak het geval. En als iedereen even op zoek gaat naar de juiste plant, is er ook weer even afleiding.

weegbree

Dit hier is de weegbree. Makkelijk te herkennen toch? Een blad plukken, kneuzen en op de door de brandnetel geraakte plek wrijven.

zuring

Dit is zuring, ook een makkelijk te herkennen blad, gebruik het zoals beschreven bij weegbree.
Baat het niet, dan verzacht het toch…

Tenslotte: in oma’s tijd geloofden ze dat het beste wat je kon doen, als je was aangevallen door een brandnetel: even op de brandnetel blaar plassen…
Om zo’n medicijn moet je kind vast heel erg lachen…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *