Een schaafwond behandelen in 3 stappen.
Buitenspelen is heerlijk en daar horen onvermijdelijk ook stoei en val partijtjes bij. En natuurlijk ook builen en schaafwonden. Een schaafwond kan er erger uitzien dan hij is.
Voor we gaan beginnen eerst even de vraag:
Wanneer is het een schaafwond?
Wanneer het bovenste laagje van de huid beschadigt is , je rode puntjes ziet maar het bloed niet in stromen vloeit, dan heb je te maken met een schaafwond. Er kan ook nog wat gelig pus uitkomen.
Zo’n wond kan heel erg pijnlijk zijn. Je kind staat zich echt niet aan te stellen, als hij aangeeft dat het pijn doet!
Stap 1
Maak de schaafwond schoon, met lauw warm water. Gebruik geen zeep! Gebruik ook geen ontsmettingsmiddelen Hou zo mogelijk de schaafwond onder de kraan. Lukt dat niet, gebruik dan een schoon washandje of schone droogdoek. Geen water in de buurt? Gebruik dan ontsmettings- middel. Maar wees voorzichtig.
Haal zand en steentjes uit de wond.
Ik zei: voorzichtig, want dit kan best wel even pijnlijk zijn. Neem er even rustig de tijd om ervoor te zorgen dat je alles eruit haalt. Gebruik eventueel een pincet
Stap 2
Laat de schaafwond nu gewoon drogen. Als er kleding over de wond heen schuurt kan je er een pleister op plakken. Maar doe dat alleen als het echt niet anders kan. Gewoon in de lucht geneest de wond het beste.
Stap 3
Geef je kind iets te drinken voor de schrik. En vertel hem dat schaafwonden makkelijk en snel genezen.
Pas op:
– gebruik nooit watten om een schaafwond schoon te maken ( die laten haartjes na in de wond )
– als er smerigheid op straat lag bel dan na het schoonmaken van de wond even met de HA om te overleggen. Het kan zijn dat je een tetanusinjectie moet halen.
– wordt de rand van de wond rood, dik en warm of het wondvocht witgeel (pus)? Neem dan zeker contact op met de huisarts.
Lees ook Ringworm is een schimmelinfectie
Wat een handige tips, die komen vast van pas bij onze dochter van 3 die graag buiten speelt 😛