Wanneer kan een kleuter zijn eigen naam schrijven?

naam

Ik merk wel eens dat moeders het kunnen schrijven van je eigen naam, als een soort mijlpaal zien. Dat moet je kind toch kunnen? En dan zie je dat kinderen jonger dan die van jou, wel hun eigen naam kunnen schrijven. Dat lijdt tot die wat angstige vraag: hoe oud moet mijn kind zijn om zijn eigen naam te schrijven?

Groep 3 en naam schrijven

Echt schrijven leren kinderen pas in groep drie. En dat heeft een reden. Je moet een heleboel kunnen om te kunnen schrijven. Je moet handig genoeg zijn om de pen of potlood vast te houden. En dat niet alleen, je moet dat ding ook precies de juiste cirkeltjes en streepjes kunnen laten maken. De fijne motoriek, weetjewel
Daarnaast moet je ook kunnen begrijpen dat bij bepaalde klanken, bepaalde tekens horen.
Al deze dingen oen wij als volwassenen zo vanzelfsprekend en automatisch, dat we zijn vergeten, dat je dat allemaal eerst moet leren!

Maar om een antwoord te geven op de vraag wanneer kan een kleuter zijn eigen naam schrijven?
In groep 3 zeker!

Eerder dan groep 3

Nu kan het zijn dat je denkt: “ja maar ik ken een heleboel kinderen die dit al konden voor ze vier waren!” Dat kan ook makkelijk.
Wanneer je kind plezier heeft in schrijven en  zijn fijne motoriek  ver genoeg ontwikkelt is , kan hij in groep 1 misschien al zijn naam schrijven.

De lengte van de naam

Heb je er al eens over nagedacht, hoe belangrijk de lengte van een naam is, voor een kleuter die zijn eigen naam leert schrijven?
Ja, het is tenslotte veel makkelijker om TOM te schrijven dan om TOBIAS te schrijven, laat staan THEODORUS….

Omgekeerd en in spiegelbeeld.

Mijn zoon had een goede fijne motoriek. Hij schreef vrij vlot zijn naam. Alleen…hij schreef hem achterstevoren en in spiegelbeeld. Hij heet Joep. Pak een potlood en papier en probeer dat na te doen !

lees meer over de ontwikkeling van je kleuter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *