Mijn kleuter eet slecht…

eet slecht

Je kan er als ouders best heel moedeloos van worden, wanneer je kind slecht eet.

Wat bedoelen we als we zeggen: mijn kind eet slecht?

Je zal denken: “wat een rare vraag, gewoon, mijn kind eet niet”. Maar het is heel belangrijk om eens goed te kijken naar het eetgedrag van je kleuter. En op een paar dingen te letten.


1 Gaat alles er moeilijk in?

Ik bedoel daarmee, gaat de boterham in de ochtend even traag naar binnen als de avond maaltijd?
Als dat niet het geval is, eet je kleuter minder slecht dan je dacht… Je hoeft je dan minder zorgen te maken, dat alle voedingsstoffen binnen komen. Zorg ervoor dat je kind bij de maaltijd die het wel graag lust, zoveel mogelijk gezonde vezels, vitamientjes en eiwitten naar binnen krijgt.

2 Noteer hoeveel er gesnoept wordt

En niet hoeveel er tussendoor naar binnen gaat, maar ook wat. Als jij je kleuter altijd een dikke gevulde Liga meegeeft als pauze hap, moe je natuurlijk niet raar staan te kijken dat de gezonde boterham er een uurtje later niet erg vlotjes ingaat! Geef fruit mee naar school en kijk eens hoe het dan tussen de middag gaat

3 mijn kind eet slecht of…. drinkt teveel melkdrankjes

Al die leuke melkdrankjes en smoothies zijn calorieën bommen, wist je dat? Toen mijn dochter kleuter was, gaven we haar – iets vermoedend – veel van dat spul te drinken. Ach het was melk, ze vond het lekker… Maar ze at wel slecht…Toen we over gingen op een glaasje per dag, at ze weer !

Zaken om je zorgen over te maken

Je kind is altijd al een slechte eter geweest

Al bij de overgang naar vaste voeding, heb je een strijd moeten voeren. Je baby wilde de borst de fles maar geen boterhammen en ook geen lekkere verse verantwoorde babyhapjes…
In feite ben je al heel lang bezig je kind over te halen om te eten.
Dan zou ik, nu ze de kleuterleeftijd bereiken, niet aarzelen. En hulp inschakelen om slecht eten op te lossen.

 Dingen die je nooit moet doen wanneer je kind slecht eet

Straffen of belonen

Eten is een normale dagelijkse handeling, die we gewoon nodig hebben. Dus het is geen prestatie om te eten en je hoeft niet gestraft te worden als je het niet doet. In bijna alle gevallen straft de natuur wel: je kind krijgt honger! Noot: als je kind voortdurend slecht eet, in de zin van niet eet en toch geen honger krijgt, ga dan naar de huisarts.

Het bordje moet leeg

Na een half uur voor een bord eten, heeft niemand meer trek. Je kind ook niet. En jij bent allang zat. Ruim de tafel af en ga over tot de orde van de dag. Later gaan we weer eten….

lees ook eens: feiten en fabels over kinderen en eten of lees mijn kleuter wil niks eten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *