Welk effect heeft de corona pandemie op de ontwikkeling van kleuters ?

pandemie

Veel ouders vragen zich bezorgd af, wat het effect van de pandemie is op de ontwikkeling van hum kleuter.

Die vraag kunnen we natuurlijk nog lang niet beantwoorden, pas als de pandemie voorbij is en alles weer normaal wordt, kunnen we voorzichtig gaankijken hoe de kleuters zich in deze periode hebben ontwikkeld.
Er is helaas op de wereld geen voorbeeld voorhanden, waar we de boel zouden kunnen afkijken; de vorige pandemie was 100 jaar geleden en toen gingen men heel anders met kleuters om dan nu.

Wat is belangrijk voor de ontwikkeling van een kleuter

Tegen de tijd dat kinderen vier jaar worden (het begin van de kleutertijd), wordt hun wereld steeds groter en steeds socialer.
Kleuters, kun je zeggen, leren zichzelf kennen en voor een deel doen ze dat door zich te vergelijken met andere kinderen. Door het herkennen van een emoties, wordt een kleuter langzamerhand steeds empathischer. Je ziet  kinderen van deze leeftijd elkaar bijvoorbeeld troosten, als de een pijn heeft bijvoorbeeld of verdrietig is. Dat zie je een driejarige niet snel doen, die gaat gewoon door met waar hij mee bezig is. Maar een kind van vier kan al denken: “Vallen doet pijn en dan is het fijn als iemand je knuffelt” en vervolgens een knuffel geven.

kleuters hebben kleuters nodig

Om dit gedrag aan te kunnen leren hebben kleuters andere kleuters nodig. Om zich aan te spiegelen, om ze te troosten en om ruzie mee te maken. ( ja ook dat hoort bij sociale ontwikkeling)
Dankzij de Corona pandemie hebben kleuters veel minder kans gekregen om te leren van leeftijdsgenootjes.
En dat in een periode dat dit van het allergrootste belang is in hun ontwikkeling. Veel belangrijker bijvoorbeeld dan bij zeven en acht jarigen, die deze fase al gehad hebben.

Het gevolg van de pandemie

Hoewel kleuters de afgelopen twee jaar veel minder met leeftijdsgenootjes hebben opgetrokken en wellicht hun sociale vaardigheden minder goed ontwikkeld hebben als de voor-Corona-groep, kan ik me slecht voorstellen dat Corona kleuters zullen opgroeien tot een horde a-sociale apen…

De ontwikkeling naar een sociaal mens, is een ontwikkeling die een leven lang duurt, een kleine pauze, zelfs op een belangrijk moment, zal die ontwikkeling misschien vertragen, maar niet kapot maken.

Dus: zoek zoveel mogelijk playdates die wel kunnen en maak je niet al te veel zorgen. En lees ook eens: moet je kleuter zindelijk zijn als hij naar school gaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *