Je kleuter van vier naar 5 jaar: wat mag je verwachten in vogelvlucht

kleuter in vogelvlucht

kleuter in vogelvlucht: hoe ontwikkelt je kleuter zich van het vierde naar het vijfde levensjaar?

De belangrijkste ontwikkelingen in dit jaar: kleuter in vogelvlucht

  • Als het gaat om leren zul je zien dat 4-jarigen meer zelfbeheersing ontwikkelen ´slimmer worden. Hun doen-als- of spel is wordt ingewikkelder, en ze kunnen het langer volhouden. Soms spelen ze een hele middag vadertje en moedertje of schooltje, of circus….
  • Ze leren dit jaar ook steeds beter om plannen te maken en taken af te maken. Vierjarigen willen beslist graag iets nieuws uit proberen, ze beginnen op zich-zelf te vertrouwen en zoeken mogelijkheden om ook zelfstandig beslissingen te nemen.
  • De taalvaardigheid van 4-jarigen komt echt in een enorme stroomversnelling: ze communiceren met je in lange en vaak ingewikkelde zinnen, ze spreken eigenlijk alle woorden goed uit. En ze leren dagelijks woorden bij!

*  Je zult merken dat je kleuter nu ook uit zichzelf een gesprek kan beginnen, en niet alleen over zichzelf kan praten, maar ook oprecht geïnteresseerd is in wat anderen te vertellen hebben. Ze worden eer ook steeds beter in om ervaringen te delen, zonder dat papa of mamma moeten zeggen: en vertel eens aan de buurvrouw, waar zijn we vandaag geweest?

* 4-jarige kleuters krijgen steeds meer besef van taal. Niet alleen willen ze vaak weten wat een woord nu precies betekent, maar ze snappen ook dat woorden geschreven worden en kennen soms ook al een aantal letters. Tegen de tijd dat ze 5 worden snappen de meeste kinderen dat letters klanken vertegenwoordigen en kunnen ze al een paar klanken aan letters verbinden.

* De meeste kinderen kunnen ook wel een paar herkenbare letters produceren. EN ze snappen dat schrijven bovenaan de bladzij begint, van links naar rechts….

kleuter in vogelvlucht

Kleuter in vogelvlucht

Ze snappen steeds meer en gaan steeds logischer redeneren

* Het vermogen van je kleuter om een concept te begrijpen, groeit met de dag. Ze gaan logisch redeneren om kleine alledaagse problemen op te lossen. Inmiddels zijn ze zo taalvaardig dat ze objecten kunnen beschrijven aan de hand van vorm en kleur. Ook kunnen ze tot 10 tellen (al betekent dat nog niet dat ze echt getallen begrijpen) en rekenen tot het getal 4. Ze begrijpen wat een cirkel en een vierkant en een driehoek is. De dagen van de week en de maanden van het jaar hebben geen geheimen meer voor ze. Ze weten wat zomer, winter, herfst en lente is, maar ze kunnen nog niet klokkijken.

* Kleuters van rond de 4 jaar kunnen lang en geconcentreerd bezig zijn. Ze hebben de vaardigheden van lopen, huppelen, springen, klimmen, marcheren en galopperen tot kunst verheven. Ze kunnen prima gooien en vangen (nou ja, de meeste dan). En omdat hun fijne motoriek ook met sprongen vooruit gaat kunnen ze pennen en potloden ook al aardig goed vasthouden. Ook hun oog-handcoördinatie maakt een razend snelle ontwikkeling door, zodat puzzels maken, spelen met speelgoed dat kleine onderdeeltjes heeft een echte leuke uitdaging wordt. En dat aan en uitkleden eigenlijk geen probleem meer is.

kleuter in vogelvlucht

Kleuter in vogelvlucht

Een kleuter is nieuwsgierig

* Vierjarigen benaderen de wereld met grote nieuwsgierigheid en gebruiken hun fantasie om de wereld te begrijpen. Duidelijke uitleg, liefst ter plekke helpt hen fantasie van realiteit te onderscheiden. Met kleuters kun je prima een activiteit voorbereiden en kleine wetenschappelijke experimentjes doen, dat vinden ze allemaal geweldig! In de loop van het jaar zul je gaan meemaken hoe veel beter ze worden in het verzamelen van gegevens, het vergelijken van patronen, observeren en deze observaties beschrijven. Bereid je er op voor: je hebt een kleine professor in huis!

*Als het over gevoelens gaat, beginnen kleuters steeds beter te beseffen wat oorzaak en gevolg is. Welk gedrag welke gevoelens oproept en ook dat niet iedereen hetzelfde voelt en vindt. Vierjarigen leren ook met emoties om te gaan, door er bijvoorbeeld een tekening van te maken. Ook sociaal zie je ze groeien, die kleuters. Ze kunnen nu gewoon meedoen met een groepje, aardig zijn voor anderen, oplossingen bedenken bij een conflict.

* Dit is ook een prima tijdstip om de creativiteit van je kind wat gerichter te gaan ontwikkelen, kinderen van deze leeftijd kunnen best al heel goed zingen en ze zingen zowel liedjes die ze zelf bedacht hebben ( en die heeeel lang kunnen duren) als liedjes die ze van jou of op school hebben geleerd. Ze beginnen realistischer (“echter’ zo je wil) te tekenen. En soms zie je zelfs al letters verschijnen. En kleuters zijn gek op dansen !!! Kijk maar eens hoe ritmisch en gestructureerd ze al kunnen bewegen. Hun toneelstukjes krijgen steeds meer structuur: ze beginnen nu echt zelfbedachte verhalen te spelen.

Lees ook: de mijlpalen van een 5-jarige

meer info 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *