Kleuterfantasie

kleuterfantasie

Kleuterfantasie:

Soms weet je niet of je moet huilen of moet lachen. Soms weet je niet of je nu in de maling wordt genomen of dat dit serieus bedoelt, is. De verhalen van je kleuter. We kennen het allemaal: de stoel waar je niet op mag zitten omdat daar al een vriendje zit. Het lammetje dat ze net uit het ei zagen kruipen. Een enorme angst voor de kapper. Moord en brand schreeuwen omdat er een vlieg op je been zit…welkom in de magische kijk op de werkelijkheid.
Kleuters en peuters hebben een heel eigen kijk op de wereld (maar dat had je al gemerkt) bij kleuters (en peuters), lopen fantasie en werkelijkheid naadloos in elkaar over. Voor jouw kleuter bestaat het onderscheid maar nauwelijks.

 Is het kleuterfantasie of word ik beduveld?

En hun heilige overtuiging dat het klopt wat ze zeggen, geeft jou als moeder vaak het gevoel dat je wordt beduveld waar je bij staat.
Toch is dat niet zo. Omdat veel dingen voor een kleuter nog niet duidelijk zijn, vullen kleuters de leegte op met hun eigen fantasie.
Kleuters (en peuters) hebben geen besef van afstand (waar houdt de zee op?)van tijd (wordt het echt weer licht?) en van oorzaak en gevolg (waar blijft de roltrap als hij wegglijdt?) Vaak legt een kleuter verbanden die niet kloppen.
En vergis je niet, het zijn lang niet altijd van die leuke verbanden, die ze leggen. Zoals mijn zoontje ooit snikkend zei: het is heel gevaarlijk hoor: slangen onder je bed…
Je ziet het kleuterfantasie is iets om wel rekening mee te houden.

Help je kleuter

Help je kleuter dus door veel en vaak uit te leggen hoe dingen in elkaar zitten, benoem oorzaak en gevolg. En bagatelliseer de angsten niet. Ga er gewoon in mee en geef de favoriete beer de opdracht ervoor te zorgen dat die slangen de kamer niet in komen. Pas als je kind 7 is en nog zulk gedrag vertoont, dan moet je je zorgen gaan maken.

Lees ook: hoe kan je kleuter van 5 jaar helpen?

 Lees meer over kleuterfantasie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *