Als je kind niet kan stoppen met leuk zijn

Als je kind niet kan stoppen met leuk zijn

Sommige kinderen hebben dat : ze hebben ontdekt dat ze de lachers op hun hand kunnen krijgen en dat succes smaakt naar meer! Leuk zijn, is leuk!!!

En voor je het weet heb je een kleuter in huis die de hele dag door de grote grappenmaker is. Dat jij er intussen niks meer aan vindt, dat doet er kennelijk niet toe.
Je kleine clown blijft in de piste ronddollen, wachtend op de lach van het publiek.

Niet altijd leuk…

Natuurlijk is zo’n grapjas vertederend en even schrikkelijk grappig, maar het kan je ook behoorlijk frustreren, als er tanden moeten worden gepoetst bijvoorbeeld, of als het tijd is om naar school te gaan.

Maar het allervervelendste is wel dat het lijkt alsof jij als moeder geen grip op je kind hebt. Je “nou is het wel leuk geweest” lijkt weinig indruk te maken.

Wat kan je daar aan doen?

In de eerste plaats: grappen zijn alleen leuk als anderen reageren. Het meest voor de hand liggende is dan ook : niet lachen. Dat red je natuurlijk niet als jij de enige bent die niet lacht. Spreek dus met huisgenoten af dat als er gezegd is: “zo dat was het laatste grapje”, er ook niemand meer lacht!

Betekent dat dat grapjes helemaal niet meer mogen? Natuurlijk niet ! Maar baken grap-tijd af!
Bijvoorbeeld: “Nog 2 grapjes en dan gaan we beginnen.” Als grappig doen gewoon even mag, dan is het lang zo leuk niet.

Je kan je kind ook keuzes geven: “ik wil je best even helpen met ……, maar als jij de hele tijd grappen loopt te maken, dan heb ik er geen zin in” En als het grappen maken dan door gaat, ga je ook gewoon iets anders doen.

Het meest belangrijke is dat je je kind duidelijk maakt dat grapjes maken leuk is, dat jij het ook leuk vindt, maar niet de hele dag!

misschien herken je dit probleem : Omgaan met een kind dat babytaal praat

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *