Waarom kinderen geen gevaar zien

gevaar zien

Waarom kinderen geen gevaar zien, en hoe jij als ouder daar rekening mee kan houden!

Hoofdschuddend kun je als ouder naar je kinderen kijken: zien ze dan echt niet dat het gevaarlijk is wat ze doen? Van je peuter kan je je dat nog goed voorstellen. Die heeft nog zo weinig ervaring en bovendien : een peuter kan nog heel weinig onthouden. Maar een ouder kind? En een puber? Die zouden toch regelmatig beter moeten weten, die kunnen toch zeker wel gevaar zien?
Is dat echt zo ?

Een onderzoek

Tali Sharot van het University College Londen onderwierp samen met haar collega’s een groep kinderen en jongeren, in de leeftijd van 9 tot 26, aan een test, die op de computer werd gemaakt. De jongeren moesten van veertig vervelende gebeurtenissen aangeven hoe hoog ze de kans inschatten dat hen dit zal overkomen. Als ze dat hadden gedaan, liet de computer zien wat hun reële kans was om dit inderdaad mee te maken. Een paar weken later deed iedereen de test nog een keer. Zo konden de onderzoekers zien of de proefpersonen hun verwachtingen hadden bijgesteld op basis van de reële kansen die ze de vorige keer hadden gezien.

Kinderen zijn net als volwassenen als het gaat om gevaar zien..

Dit onderzoek is op zich niet nieuw. Het is eerder uitgevoerd onder volwassenen, De opmerkelijke uitkomst was dat de volwassenen hun kansen onmiddellijk bijstelden als het om een positieve bijstelling ging. Al scheelde het maar 10 procent, die bijstelling werd verwerkt. Met negatieve bijstellingen , was men minder vlot : er werd wel bijgesteld, maar veel minder dan de opgegeven redelijke verwachting.
En wat bleek uit het onderzoek van Tali Sharot? Kinderen doen eigenlijk precies hetzelfde als volwassenen, maar dan een beetje sterker. Als zij bijvoorbeeld dachten dat de kans dat er bij ze wordt ingebroken 10 procent is, en daarna voorgeschoteld kregen dat de kans 32 procent is, meenden ze een paar weken later nog steeds dat die kans tien is.
Alle proefpersonen van alle leeftijden pasten hun verwachtingen makkelijk aan als het beter was dan ze dachten, maar omgekeerd is dus op alle leeftijden heel lastig.
Volwassenen zijn er maar een heel klein beetje beter in dan kinderen.

Lees verder https://www.babyenkind.nl/kleuter/over-kleuters/kwaaie-moeder/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *