Drinkt je kind koffie?

cafeïne

Over kleuters en cafeïne en verleidelijke drankjes

Vroeger dronken kinderen melk en ranja en een glaasje water.

Of kindertjes thee met veel melk en suiker. Hoeveel kinderen drinken er nog ranja vraag ik me af, sterker nog: weten de moeders-van-tegenwoordig wel wat ranja is?
Ik betwijfel het. Is dat erg? Ik vind van niet, vies spul, dat oranje drankje.

De tijden veranderen en we hebben nu een enorme keus in levensmiddelen en dranken.Voor de kinderen is er een keuze uit kinderdrankjes reuze: melkdrankjes, yougurt drankjes, fruitdrankjes,frisdrank en limonadesiropen. En voor de papa’s en de mama’s is er een evenveel keus aan thee en koffie met smaakjes

Vooral op terasjes zijn drankjes als lattes en frappuccinos heerlijk en ze zien er ook zo feestelijk uit.

Dat je kind daar graag een slokje van wil proeven, is dan ook helemaal niet raar. En met al die melk, die in zo’n kop zit heb jezelf al snel het idee, dat dit nu helemaal geen kwaad kan.

Maar dat is dus echt niet zo !
De hoeveelheid cafeïne, die in dit soort drankjes zit is al pittig voor een volwassene, laat staan een kind. Kinderartsen waarschuwen dat de  cafeïne zware cardiovasculaire gevolgen heeft.

Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk van kinderen de hoogte inschiet! Ook bij een lage dosissen cafeïne. En dat niet alleen de hartslag werd beïnvloed na het drinken van koffie (of cola.)

We willen je echt niet bang maken, maar: de gevolgen van te veel  cafeïne kunnen best ingrijpend zijn. Hoge dosissen cafeïne kunnen de bloeddruk zo hoog jagen dat er levensgevaarlijke hartritmestoornissen ontstaan. Vergeet niet dat je kind zoveel kleiner en lichter is dan jij! Een kleine dosis voor ons, is een enorme dosis voor een kleuter.

Dus wees verstandig: laat je kind niet proeven, geef hem maar een ouderwets glas melk! (of ranja)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *