Taakverdeling, mannen en vrouwen werk bestaat dat nog?

mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen en de taakverdeling, hoe zit die anno 2018?

Laten we eens even een oude vertrouwde oproepen: de taakverdeling in het huis.
Het is nog niet zo lang geleden dat mannen er prat op gingen dat ze water nog konden laten aanbranden. En dat ze, hoewel ze constructieve beroepen hadden, geen overhemd konden strijken…

Die tijd legt inmiddels ver achter ons. Dat mannen ook een huishouden kunnen runnen, daar schrijf ik geen stukjes meer over, gelukkig nergens voor nodig.
Maar ik begin nieuwsgierig te worden naar de kinderen.

Ik ben echt van de generatie waarin mannen zich met huishouden en kinderopvoeding gingen bemoeien. Tot afgrijzen van vele ( schoon) moeders…( en dat vonden we dan weer leuk, gebiedt de eerlijkheid me te zeggen)

Die taak verwisseling, zoals we dat toen nog noemde, leverde veel goeds op. Mannen en vrouwen kregen meer respect voor elkaars taken, ontdekten dat ze meer konden en leuk vonden dan ze dachten.
In die tijd dachten we: onze zonen en dochters weten niet beter, of taken zijn niet man en vrouw gebonden…Die worden gewoon uitgevoerd door de persoon die daar tijd voor heeft, of zin in…

Het was  een mooie droom…

Tja, dat was natuurlijk een mooie droom. Volgens mij zijn het ( inmiddels 30 jaar verder ) nog altijd voor 80 procent de moeders die het huishouden en de opvoeding doen.
Maar goed het ging ons om de kinderen. Wat vinden die?

Ik heb een waanzinnig interessant onderzoek gevonden van het CBS. Opvattingen jongeren: taakverdeling mannen en vrouwen

Op blz 5 vind ik deze opmerking:

Niet alleen persoonskenmerken, maar ook de taakverdeling tussen ouders op 12-jarige leeftijd speelt een rol. Jongeren van wie beide ouders toen ongeveer evenveel in het huishouden en in de opvoeding deden, geven relatief vaak aan dat mannen en vrouwen even geschikt zijn voor deze taken

Oke denk ik: mijn generatie had gelijk: als kinderen zowel papa als mama zien zorgen en het huishouden doen, dan verdwijnt het begrip: vrouwen en mannenwerk.
Waar we ons in vergist hebben is hoe lang dat gaat duren…

lees ook: je kind meenemen naar je werk

21 antwoorden
  1. Marlies zegt:

    Ik heb ook het idee dat de rolverdeling heel erg gelijk is geworden, ik heb echt niet het idee dat ik in een rol ben geduwd, we verdelen de taken eerlijk. Ik vind eerder dat het probleem bij werkgevers ligt, die behandelen mannen en vrouwen ongelijk. Een vrouw kan makkelijker parttime gaan werken om voor de kinderen te zorgen, dan mannen. Dat komt denk ik omdat generatie X nog aan het roer staat en die laten nog steeds water aanbranden. ….

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      ik moest erg lachen om je antwoord. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. Als ik naar het onderzoek kijk, zie je dat steeds meer jongeren vinden dat zowel mannen als vrouwen voor alle taken, dus zowel kinderen en huis, als geld verdienenen even geschikt zijn. Het hele proces heeft gewoon een generatie meer nodig..voor niemand meer het water aan laat branden

      Beantwoorden
  2. Marcelina zegt:

    Interessant stukje! Bij ons thuis is de taakverdeling goed gegaan en eerlijk vind ik. Mijn moeder is huisvrouw, maar zodra mijn vader binnenkomt helpt hij.

    Beantwoorden
  3. Anniek zegt:

    Ik grapte laatst nog tegen mijn man dat we juist zo lekker traditioneel zijn geworden haha. Dat terwijl we toch een minder dan standaard werkleven hebben: beide zelfstandig ondernemer en als digital nomad wannabees werkten we ook al een aantal keer vanuit het buitenland. Geen idee hoe dit overkomt op onze dochter en hoe zij het allemaal weer oppikt.

    Beantwoorden
  4. Bianca Schrijft zegt:

    Met of zonder kinderen bekruipt toch een bepaald man/vrouw balans. Hoe geëmancipeerd ik ook ben, ik neem toch het grootste deel van het huishouden op me. Misschien ook doordat ik dan het gevoel heb dat het dan zeker goed gedaan is.

    Beantwoorden
  5. Christophe zegt:

    Ik doe hier inderdaad te weinig in het huishouden. Ik ben er ook echt niet goed in, flauw excuus misschien maar het is gewoon een feit dat mijn vrouw dat allemaal sneller en beter kan. Maar ik probeer wel te helpen waar ik kan.

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      het gaat er natuurlijk niet alleen om wie het huishouden doet, het gaat er ook om wie het geld in brengt. En bovenal gaat het erom, vinden we die taken specifiek manlijk of vrouwelijk?

      Beantwoorden
  6. Bianca zegt:

    Kinderen heb ik niet dus kan er niet over meespreken maar wat de taken thuis betreft vind ik het toch nogal lastig. Zo schuif ik werken in de tuin graag door naar mijn vriend en doe ik het werk binnenshuis en zo zitten we toch al snel in het klassieke rollenpatroon haha

    Beantwoorden
  7. Me over ME zegt:

    Natuurlijk geven de ouders het voorbeeld op hun kinderen door. Maar dat valt in het niet bij de omgeving die ongemerkt nog veel meer invloed heeft op rolpatronen. Heb je bijvoorbeeld wel eens het percentage kinderboeken bekeken waarin vrouwen een hoofdrol spelen en/of geen vrouwenwerk doen? Of een kinderfilm gezien waarin mannen de vuile was in de machine gooien of als secretaresse werken? Het is schrikbarend laag.

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      klopt! is absoluut een waardevolle aanvulling!We hebben nog wel een weg te gaan voor niet langer gender bepalend is voor wie wat doet….

      Beantwoorden
  8. Janet | thatonetime zegt:

    Ik ben het eens met de kern uit je blogpost dat ouders invloed hebben op de mening van het kind als beide ouders thuis het huishouden doen.

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      Dat is niet eens zo zeer de kern van mijn betoog, als wel mijn uitgangspunt, dat opvoeding invloed heeft op hoe jongeren tegen taakverdeling aan kijken, dat is gewoon vastgesteld.

      Beantwoorden
  9. Wanda zegt:

    Tja, ik vind het eerlijk gezegd niet zo boeiend of iets nu genderbepalend is of niet. Iedereen moet gewoon doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Het is mooi dat beiden de taken verdelen maar het lijkt mij vrij normaal dat als de vrouw minder werkt vanwege de kinderen dat ze dan ook meer taken op zich neemt. Datzelfde geldt natuurlijk ook andersom, als de vader ook minder is gaan werken, dan kan hij prima zijn steentje bijdragen.

    Beantwoorden
  10. Kaat Krabbel zegt:

    De meeste koks zijn mannen en dus vond ik wel dat ik deze ’taak’ aan mijn man kon geven 🙂
    Als we beide thuis zijn kookt hij meestal tenzij bepaalde gerechten die ik meestal maak. Werken we beide dan kookt degene die het eerste thuis is.
    Mijn man doet ook veel huishoudelijke taken maar dan hoor ik wel: ik heb de keuken voor je gedaan !!
    Ik hoef nooit de badkamer of de wc te doen en dat vind ik heerlijk maar over de hele linie doe ik wellicht toch meer…ik zet bv gelijk de wasmachine aan smorgens vroeg of bij thuiskomst van t werk.

    De kinderen die moeten meehelpen, dat begint met in het de wasmand gooien van je kleren tot aan de tafel dekken. De tieners ruimen de vaatwasser in en krijgen ook wel eens een stofzuiger in hun handen gedrukt.

    Het vuil zetten we beide buiten alleen de vuile was die houden we binnenshuis 🙂

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *