Toen seksueel misbruik nog niet bestond….

kindermisbruik

Je gelooft het niet, maar mijn generatie had er nog nooit van gehoord. Kindermisbruik. Het bestond niet in mijn jeugd die begon in de zestiger jaren.

De onthullingen uit met name de katholieke instellingen, maken klip en klaar dat het ook in mijn tijd gewoon bestond: volwassenen die seks hadden met kinderen…

Tender is the night

De eerste keer dat ik er ook maar iets over las, was toen ik als puber het boek “Tender is the night” van  F.Scott FitzGerald las ( ja, die van de Great Gatsby ). De vader van de hoofdpersoon, heeft haar op haar twaalfde verkracht na de dood van haar moeder. Ik vond het vreselijk ver gezocht van de schrijver…( note: het boek verscheen in 1934, zo lang weet men dat kindermisbruik bestaat)

De vereniging Martijn en kindermisbruik…

In de tachtiger jaren, ik was toen al een vrolijke twintiger, werd de vereniging Martijn opgericht. Deze vereniging had ten doel “ het streven naar wettelijke en maatschappelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen”
Ik ben persoonlijk daar altijd heel vies van geweest. Maar ik weet dat er in mijn omgeving wel mensen waren, die vonden dat ze toch wel een punt hadden….., dat geloof je nu toch niet meer.
Maar uit het feit dat de vereniging tot 2012 heeft mogen bestaan, kan je opmaken, dat men wel een heel tolerantie houding had, in die dagen.

De voorvechtsters

Het verhaal wordt nog veel wranger als ik je vertel dat in diezelfde tijd de eerste verhalen van meisjes die door familieleden misbruikt waren naar buiten kwamen. Verhalen die maar al te vaak in twijfel getrokken werden…
Hulpverleners en slachtoffers hebben heel heel hard moeten vechten, om de wereld duidelijk te maken, dat het waar is: seksueel misbruik bestaat. Het bestaat echt.

Wij zijn deze voorvechters heel veel dank verschuldigd, dank zij hun moed, weten we nu dat Tender is the night geen vergezocht verhaaltje in een roman is .

Het blijf voor een moeder niet te bevatten, dat iemand dat je kind aandoet. Maar het gebeurt en we kunnen er maar beter over praten. Dat helpt niet alleen de kinderen, maar ook de moeders, die maar moeten zien hoe ze de wonden van seksueel misbruik helen….

Lees verder: toen seksueel misbruik nog niet bestond deel 2

2 antwoorden
 1. Ivonne meeuwsen zegt:

  Mooie blog.
  Helaas gebeurt het maar al te vaak. Voor alle moeders en wensmoeders die maar al te goed weten dat het bestaat, omdat ze het zelf meemaakten, schreef ik het boek ‘Zwangerschap na seksueel misbruik’. Over de impact die het verleden kan hebben op je zwangerschap én hoe je jezelf optimaal kunt voorbereiden. Mogelijk is het een idee om een link naar het boek te plaatsen?

  warme groet,
  Ivonne

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *