Een  moeilijk kind ? ?

een moeilijk kind

Heb je nog moeilijke kinderen?? Ik geloof het niet… we hebben honderdduizend soorten kinderen, maar een  moeilijk kind ? Die hebben we niet meer…

Een moeilijk kind..hij is niet zoals hij wezen moet….

Ik weet nog dat mijn beste maatje van de opleiding en ik stage gingen lopen. Ik praat nu tientallen jaren terug. We liepen stage in een buurthuis en hielden daar op woensdagmiddag een stel kinderen bezig. De kinderen melden zich met twee kwartjes aan de deur. “Oprotkwartjes”, noemden we dat. Op een gegeven moment kwamen we in gesprek met een moeder die ons vroeg hoe het met haar zoon ging in de groep. Wij waren gewend alles positief te benaderen en riepen dapper “prima”

“Tja”, zei de moeder “hij is nu eenmaal niet zoals hij wezen moet. Hij is moeilijk”Wij waren diep geschokt. Een moeder die dat van haar eigen kind zei! Wat een gebrek aan acceptatie.

Een nieuwe tijd

Nu zoveel jaar verder besef ik dat we aan het begin van een nieuwe trend stonden. Een trend waarin  kinderen niet moeilijk waren. Een moeilijk kind bestond gewoon niet meer. Hooguit een uitdaging, waarin een moeder haar kind accepteerde. Hoe dan ook wat dan ook.  En waar we niet spraken over “”hij is niet zoals hij wezen moet” maar over ADHD en ADD en PDD-NOS en hoogbegaafd en hoog gevoelig en …en…

Het lijkt nu misschien alsof ik de spot drijf met al deze zaken. Niets is minder waar. Het is mijn stelligste overtuiging dat een goede diagnose van een kind dat anders is dan gemiddeld, goud waard is. Als je niet weet, wat de problemen veroorzaakt, hoe kan je ze dan oplossen? Niet , denk ik, of minder snel of minder grondig.

De valkuil

Maar juist in deze gedachtegang, die we volgens mij massaal omarmd hebben, zit ook een enorme valkuil. Namelijk: dat het probleem op te lossen is…En dat is natuurlijk lang niet altijd zo. Tal van problemen gaan niet over. Een kind kan leren om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Dat zeer zeker, daar geloof ik absoluut in. Maar over, echt over, zoals een verkoudheidje voorbij gaat, gaat het nooit.

Dat is moeilijk. En ik krijg een beetje het gevoel dat je dat niet meer mag zeggen. Het is moeilijk voor het kind. Maar zeker ook moeilijk voor de moeder. Moeders van een moeilijk kind, tobben, worstelen en knokken zich een slag in de rondte. Ze hebben gewoon een moeilijk kind. Ze verdienen dat ze dat gewoon mogen zeggen. En ze hebben er recht op dat we dan antwoorden : “Ja, meid en je doet het hartstikke goed !”

lees ook : Een stoornis of een probleem

10 antwoorden
 1. Yousra Yasmine zegt:

  Wat goed dat je over dit onderwerp onderwerp schrijft op je blog! Ik denk inderdaad dat een kind niet lastig is maar een uitdaging, want lastig is zo’n negatieve benaming. Maar zoals je schrijft is het dan een soort probleem wat op te lossen is terwijl sommige dingen niet echt op te lossen zijn. Lastig dillema. Hartstikke goed dat je hier over schrijft!
  Liefs,
  Yousra Yasmine

  Beantwoorden
 2. orriens nicole zegt:

  Dingen worden nu meer benoemd inderdaad. Het algemene ‘moeilijk’ heeft nu een specifiekere aanduiding gekregen. Ik heb er soms ook gemengde gevoelens over.

  Beantwoorden
 3. Janine zegt:

  Ik ben ook van mening dat een moeilijk kind niet bestaat. Ieder kind is uniek en met elk kind moet je anders omgaan. Vroeger werden kinderen ook als druk beschouwd en nu al snel krijg je de stempel adhd. Tuurlijk zullen kinderen ook echt adhd hebben maar het word naar mijn idee iets te snel gezegd.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   dat is allemaal waar…maar mijn betoog gaat niet over het makkelijk geven van stempels…Ik praat erover dat het lijkt alsof alles oplosbaar is. En dat is niet zo..

   Beantwoorden
  • Felice Veenman zegt:

   zeker heeft het dat, maar dat is niet de kern van mijn betoog…ik probeer te zeggen dat moeders bijna niet meer mogen aangeven dat ze het wel eens moeilijk vinden hun kind die eigen aanpak te geven…

   Beantwoorden
 4. Manon zegt:

  Lijkt me lastig hoor, zo’n situatie. Ik kan me voorstellen dat het voor een moeder juist ook heel zwaar is. Want ook al heeft je kind een diagnose gehad ofzo, als moeder blijf je gewoon een lastig kind hebben.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *