Pas op met stempels

stempel

Wanneer huis-tuin-en keuken pedagogiek faalt, moet je dan een stempel halen?

Jarenlang was ik mentrix in een brugklas. Zo af en toe, kwam er een kind voorbij, waarmee het niet lekker ging. Daar liet ik dan, in samenspraak met de ouders, mijn huis-tuin en keuken pedagogiek op los. Dat hielp soms, maar niet altijd. In de loop der jaren ontwikkelde ik een goed gevoel wanneer ik een kind bij de hand had, waarmee “meer” aan de hand was.
Een goede mentrix weet haar grenzen, in zo’n geval adviseerde ik de ouders om hun kind te laten testen.

Stempel- angst

Daar hadden ouders vaak de grootste moeite mee. De meest gehoorde angst was: ”dan heeft mijn kind een stempel”. Dan probeerde ik op mijn beurt uit te leggen dat het niet ging om het stempel, maar om vast te stellen waar het mis ging, zodat het kind hulp kon krijgen die ook hielp!
Ouders bleven die angst houden voor dat stempel. Regelmatig zagen ze af van het idee hun kind te laten testen. Dan modderden we vrolijk door. Het gebeurde vaak dat als het kind in de derde klas zat en echt vast begon te lopen, er alsnog getest werd en iedereen riep: oooh is het DAT!”

Stempelen dat het een lieve lust is

Deze “angst voor een stempel” is volledig overwonnen. We stempelen dat het een lieve lust is. Juffen, moeders en vaders delen stempels uit. Een kind heeft al ADHD, dyscalculie, dyslexie, of is hoogbegaafd voor het nog maar een gecertificeerde tester heeft gezien. Om mij heen hoor ik voortdurend termen als “mijn ex is een narcist”, “sorry autistisch trekje van me”
We jongleren met dit soort termen alsof het niks is. Alsof het niet gaat om verdomd lastige zaken, waar je liever geen last van hebt.

Gevaarlijke ontwikkeling

Het gevolg van al dat stempelen is makkelijk te raden. Nu hebben we al 3 hoogleraren die zeggen: dyslexie??? Nou , nou …slecht onderwijs.

Die mensen hebben volgens mij ten dele gelijk! Maar het gaat wel ten koste van de echte dyslecten. En zo zal het vast en zeker ook gaan met de ADHD-ers, de autisten en noem ze maar op.

Een stempel is oké. Als het het juiste stempel is, gegeven met zorg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *