CrossFit voor kinderen door Kaat Krabbelt

CrossFit

Als je kind op een sport wil denkt deze vaak niet aan CrossFit.
Ik had ook niet bedacht dat dit een leuke sport voor kinderen kon zijn.
Mijn zoon zit nu een half jaar op CrossFit en het is goed om de balans op te maken of dit een goede keuze was.

Als sporten niet vanzelfsprekend is

Niet voor elk kind is sporten vanzelfsprekend.
Onze zoon heeft epilepsie en is motorisch niet zo sterk ontwikkeld.
De “gebruikelijke” voetbalclub in de buurt waar zijn vrienden heen gingen was voor hem geen optie.
Een tijdje zat hij op kickboksen en dat leek goed te gaan. Toen de oudere empathische leraar werd vervangen door een jonge gedreven trainer die alleen oog had voor de zogenaamde talenten ging het mis. Ondanks dat ik had uitgelegd dat onze zoon een licht verstandelijke beperking had, vond deze trainer het een goed idee om mijn zoon belachelijk te maken omdat hij het verschil niet zo gauw wist tussen links en rechts. Op een vernederende manier voor een volle klas deed deze trainer dit en dat was gelijk de laatste keer dat hij daar was geweest.

Zoektocht naar de juiste sportclub

Lange tijd waren we op zoek naar een leuke sport en idem dito sportclub. We vonden het niet. Tot op een dag een vriend van mijn zoon Dax vroeg of hij mee wilde naar een proefles van crossfit. Zoals altijd besloot ik om mee te gaan; een kind met epilepsie laat je niet gauw ergens alleen achter.

De vriend van Dax volgde lessen bij de tieners (12 t/m 17 jaar). Dax werd gekoppeld aan een jongen van een jaar of 16. Wat mij opviel was de positieve sfeer tussen de tieners. Ze hielpen elkaar met plezier. De jongen kon minder goed trainen als normaal omdat Dax alles uitgelegd moest krijgen (en soms wel 3 keer) maar geen enkele keer kreeg ik het idee dat hij het vervelend vond.

Wat is CrossFit?

Het is een sportmethode waar je allround fit van wordt omdat het alle fysieke elementen bevat.
Conditie, snelheid, uithoudingsvermogen, kracht, balans, en lenigheid. Je blijft jezelf onder begeleiding van je trainer en mede sporters steeds uitdagen.
Ik zie de volwassenen veel krachttrainingen doen, zichzelf optrekken, opdrukken, zware voorwerpen tillen/verplaatsen. Ook zie ik ze fietsen, hardlopen, roeien en op de crosstrainer staan.
Wat mij opvalt is dat ik echt jong en oud door elkaar zie sporten. Ik zie veel verbondenheid samen en plezier in het sporten. Welk niveau je ook hebt iedereen helpt elkaar en werkt samen zo lijkt het voor mij.

CrossFit voor kinderen

Na de proefles was Dax enorm enthousiast, toch had ik het idee dat ik de stap naar de tienergroep iets te groot zou zijn. In overleg met de trainer besloten we hem in te delen bij de kindergroep (6 t/m 11 jaar).
Tijdens deze lessen staat plezier en sporten centraal. Spelenderwijs leren ze individueel en samen te sporten.
De oefeningen en workouts zijn vaak in spelletjesvorm. Zo begint de les vaak met tikkertje of verstoppertje; ben je af dan moet je 2 burpees doen.

Renspelletjes voor de conditie. Een grote (zware) bal optillen en dan door je knieën zakken. De ene week zie ik ze roeien, dan weer fietsen. Proberen in een touw te klimmen, hangen aan een wandrek.
Ik zie vooral veel plezier, de kinderen leren samenwerken als ze in tweetallen een parcours moeten afleggen. Maar bovenal merk ik: je bent goed zoals je bent! De trainers hebben oog voor elk kind.
Als Dax een oefening niet snapt dan leggen ze het geduldig nog een keer uit of geven hem een opdracht op zijn niveau

Ervaring zoon

Hoe vindt Dax het? Hij is razend enthousiast.
Hij vindt de afwisselingen van spelletjes en serieus sporten enorm leuk.
Dax kan niet wachten tot hij met nog meer zwaardere gewichten mag trainen.
Hij ging tot nu toe altijd 1 keer per week trainen, maar we gaan zijn abonnement veranderen naar 2 keer per week. Ook thuis doet hij soms oefeningen die hij daar heeft geleerd. Hij vindt het heel fijn om weer te sporten en dat het op een plek is waar hij niet wordt aangekeken omdat hij minder goed is als menig ander kind


Mijn ervaring

CrossFit voor kinderen ik vind het echt een aanrader.
De sfeer bij ons is zó enorm goed, het is een soort community van mensen met een sportieve, maar zeker ook met een positieve instelling.
Zelden zag ik zoveel respect en hulpvaardigheid onderling bij jong en oud.
Ik ben wel heel benieuwd hoe het zal gaan als hij naar de tienergroep gaat.
Toen ik aan de eigenaar een compliment gaf voor deze fijne sportclub en dat ik blij verrast was met de empathische trainers, maar zeker ook de tieners vond hij dat fijn te horen. Hij zei ook dat ze de jongeren leren om elkaar te helpen en dat eenieder goed is wie hij/zij is. Missie geslaagd wat mij betreft.


Groetjes Kaat

Lees ook eens: sportclub met beperking – kind even anders – andere ouders (babyenkind.nl)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *