Een pilletje om de dag door te komen. door Shirl

pilletje

Naast zijn ontbijtbord leg ik een pil neer. Methylfenidaat. Oftewel Ritalin. Onze zoon heeft ADHD, druk dus en dat maakt dat pilletje een standaard onderdeel van zijn ontbijt.

Focus

Op schooldagen maakt die pil dat hij om half negen gefocust de klas in kan stappen. Dat hij zo’n tien tot twaalf uur gefocust blijft. Fijn belangrijk voor hem, maar laten we eerlijk zijn, ook voor zijn omgeving. Want ADHD betekent in zijn geval inderdaad heel druk. Druk in zijn hoofd en daardoor ook druk aan de buitenkant.

Mieren in zijn broek

Als je hem zo ziet zitten bij het ontbijt dan beweegt er altijd wel iets. Stil zitten kost moeite. Hij is snel afgeleid en dat is ook niet zo gek. Met alles wat er ’s ochtends moet gebeuren en twee zussen in huis is er ook heel veel wat er om hem heen gebeurd. En alles komt even sterk binnen. Van de radio die aanstaat, tot het gesprek over hoe iedereen geslapen heeft, het feit dat er geen cruesli is en hij daardoor veroordeeld is tot een gewone boterham.

Als moeder kan ik me alleen maar indenken hoe lastig het moet zijn om de schifting te maken tussen hoofd- en bijzaken.

Jongetjes van negen zin nu eenmaal druk

Jongetjes van negen zijn niet altijd even makkelijk. Ze hebben een eigen wil en proberen grenzen te zoeken. Die vinden ze ook en  ze gaan daar vervolgens glansrijk overheen.

Voor elke ‘nee’ van mijn kant zijn er tien mogelijke ja-opties van zijn kant. Een mooie eigenschap van ADHD is dat hij enorm creatief is in oplossingen bedenken en alles “out-of-the-box” benaderd. De keerzijde hiervan is dat zijn karakter dus lang niet altijd akkoord gaat met een ‘nee’ van mijn zijde. En dat karakter probeert ons vervolgens ook nog te overtroeven.

Uitdaging

Dat brengt mij tot de uitdaging. Want als moeder moet ik bepalen welk gedrag afkomstig is vanuit ADHD en welk gedrag gewoon niet wenselijk, brutaal of zelfs onbeschoft, is.

Hem aanpakken op iets dat hij gewoon niet kan (door zijn ADHD) is oneerlijk, onrechtvaardig zelfs. Maar als het gewoon een brutale aap is dan moet ik wel reageren en actie ondernemen.
Ik probeer dan ook iedere keer een afweging te maken. Waar komt dit vandaan? Wat veroorzaakt dit?

Door het pilletje dat hij in de ochtend neemt is deze beoordeling gedurende de dag makkelijker. Maar voor het begint te werken en in de avond als het uitgewerkt raakt ga ik wel eens de mist in. Met vallen en opstaan leren we, zowel zoon als ik, iedere dag weer bij.

Het houdt ons scherp, hij met een pilletje en ik met mijn moederinstinct.

Pluspunten ADHD

lees ook 22Q11 Deletie syndroom

19 antwoorden
  • Shirl zegt:

   Hij heeft vooral last van verminderde eetlust. Maar we merken ook dat hij soms gewoon snel van tafel wil om zich op het volgende te storten.

   Verder is de rebound heftig, maar dat proberen we nu ook onder controle te krijgen.

   Beantwoorden
 1. Bryan zegt:

  Lijkt me inderdaad moeilijk om te weten wat voort komt uit de ADHD en wat niet. Maar ik ben er zeker van dat jij dit goed oplost. Leuk om te lezen.

  Beantwoorden
  • Shirl zegt:

   Het helpt hem momenteel gewoon zo goed op allerlei vlakken. We denken dat we hem zelfs te kort zouden doen als hij het niet zou krijgen.

   We beschouwen het ook een beetje als supplement. Hij mist een stofje en dat vullen we aan. Daardoor voelt hij zich beter. Niets meer, niets minder. Een ander geeft vitamine D bij en wij dit.

   Beantwoorden
 2. Pink Lady zegt:

  Ik ben ook niet pro medicijnen, maar soms moet je wel. Fijn dat het helpt, maar het lijkt me wel een uitdaging te bepalen welk gedrag kan wel en welk niet. Zonder dat het kind er onder lijdt en er onzeker ervan word.

  Beantwoorden
 3. Danielle Piscaer zegt:

  Toch super fijn dat hij met zo pil een fijne start heeft op school! Zo zal hij ook op school de benadering krijgen die hij nodig heeft. Want denk dat jij als moeder dat al heel goed kan en zoals je zegt steeds beter leert, juist door af en toe de valkuilen ;-). Maar voor buitenstaanders denk ik des te moeilijker en fijn dat de scherpe randjes dan zo door de pil verdwijnen. Mooi geschreven!

  Beantwoorden
  • Shirl zegt:

   Het is vooral fijn dat hij beter zijn draai weet te vinden overdag. Het betekent betere contacten op school en betere resultaten (resultaten naar zijn kunnen in plaats van onderpresteren).

   Hij kan fijner spelen zowel zelfstandig als met anderen.

   Het neemt iets van onze zorgen weg en dat is ook wel heel fijn.

   Beantwoorden
 4. Mama Jezz zegt:

  Mooi geschreven! Fijn dat het pilletje helpt. Zowel voor hem als voor jou.
  Ik kan me goed voorstellen dat het voor jou soms ook heel lastig is.
  Maar volgens mij doe je het hartstikke goed!

  Beantwoorden
 5. Kaat Krabbelt zegt:

  Mooi geschreven!

  Ik weet soms ook niet of het gedrag van mn zoontje nou hoort bij de normale dwarse kleuter fase of dat het komt door zijn vorm van Epilepsie en Grin2a Syndroom.
  Gaande weg herken ik de signalen beter en soms voel ik me achteraf toch wel eens schuldig dat ik hem zo streng heb aangepakt (als hij bv daarna gelijk in slaap valt…dan was het waarschijnlijk een kleine aanval)

  We doen onze best en dat doen we met heel ons hart.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *