ADHD en de weerbarstige praktijk

adhd

Laatst kwam ik een aantal tips tegen voor de opvoeding van kinderen met ADHD en hoewel ik me kan voorstellen dat ouders die tips de neus uitkomen, zet ik ze hier toch eens op een rijtje

Jok nooit

Medicijn gebruik roept vaak allerhande vragen en vooral allerhande meningen op.Als jij en je partner besluiten dat je kind gebaat is bij medicatie, dan is daar de kous af.Omstanders mogen dan aannemen dat jullie daar goed over hebben nagedacht, en dienen jullie besluit te respecteren.

Ook naar je kind toe ben je helder: geen vitamine of kracht- pillen. Het is wat het is. Daar is uiteindelijk iedereen het best mee af.

2. ADHD is geen handig excuus

Kinderen zijn kinderen, en natuurlijk grijpen die elk excuss wat ze kunnen vinden aan.En laten we eerlijk zijn :ADHD maakt heel wat taken inderdaad een stuk moeilijker. Dat neemt niet weg dat kinderen moeten leren hun verantwoordelijkheid te nemen. Als je kind roept : “dat kan ik niet want ik heb ADHD”, moet je standaard antwoord zijn: “voor jou is het moeilijk, omdat je ADHD hebt, maar moeilijk betekent niet onmogelijk”

En vergis je niet: ik ken een volwassen vrouw die dit excuus met regelmaat gebruikt!

3. Belonen

Kinderen met ADHD beloon je nooit( en ik herhaal nooit ) met een beloning in de toekomst: een prachtige fiets voor een mooi rapport bijvoorbeeld, gaat echt niet werken.

ADHD-ers zijn van de korte termijn. Meer computertijd, een extra ijsje, zijn beloningen die het vele malen beter doen.

En pas op! De beloning moet wel echt verdient zijn ……….dus wees van te voren heeel duidelijk in wat je verwacht. Dat voorkomt discussie achteraf.(want ADHD’ers zijn net gewone kinderen: ze proberen het altijd ….)

4 Je kind is meer dan z’n ADHD

Kinderen met ADHD kampen vaan met een negatief zelfbeeld en/of depressieve gedachten. En dat is ook niet zo gek, het gaat bij deze kinderen zo vaak fout….Blijf je altijd bewust van wat er goed gaat en benoem dat dagelijks!

5. Probeer niet overbeschermend te zijn

In de eerste jaren op de basisschool, kan je nog veel , maar bereid je erop voor dat dat steeds minder zal worden.En dat is natuurlijk ook goed: je kan niet tot je 80-ste achter je kind aan blijven rennen.Laat je kind met ADHD z’n fouten maken, net als je kind zonder.Heb vertrouwen in je opvoeding en in jezelf en in je kind: heus het komt goed.

Huiswerk maken, i sook niet altijd eenvoudig Bij Nimbles vind je heel goede tips voor huiswerkbegeleiding voor kinderen met ADHD

bron GG.be

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *