Geniet met kinderen van de natuur in de Hoeksche Waard

Geniet met kinderen van de natuur in de Hoeksche Waard

Als je even de hectiek van elke dag wilt ontvluchten, dan is het aantrekkelijk om de natuur in te duiken en dat is helemaal niet zo gek. Het is aangetoond dat de natuur het stressniveau in jouw lichaam verlaagt en er valt altijd iets nieuws te ontdekken en te leren. Gelukkig heeft ons land op dat gebied veel te bieden. De Hoeksche Waard is een prachtig natuurgebied in de omgeving van Rotterdam. Juist met (jonge) kinderen, biedt het een fijne plek om helemaal tot rust te komen. Hier lees je dan ook alles over wandelingen en routes binnen de Hoeksche Waard. Natuurlijk wordt daarbij ook ingegaan op hoe je afreist naar deze regio en worden er algemene tips gegeven om jouw dagje weg goed voor te bereiden.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om van jouw bezoek aan de Hoeksche Waard meteen een lekker weekend weg te maken. Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een passend vakantieverblijf. Gelukkig is er hier geen gebrek aan huurwoningen. Maak gebruik van speciale huurportals op het internet. Specifiek voor de Hoeksche Waard kun je dan kijken naar een fijn appartement of huis dat zelf ook midden in de natuur gelegen is.

De mogelijkheden van Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is ontstaan uit een samenvoeging van meerdere polders. Allereerst is er het Oudeland van Strijen, een weidevogelgebied. Het hele jaar door is het daar fijn vertoeven, want waar je in het voorjaar vooral grutto’s en kieviten tegenkomt, kunnen jij en de kinderen in de winter juist de brand- en kolganzen tellen. Er is een speciaal vogelobservatiepunt: het Oude Gemaal.

In de omgeving van de Oude Maas liggen verder twee buitenpolders, namelijk de Geertruida Agathapolder en het Groot Koninkrijk Polder. Beide beschikken over een eigen gemaal. Deze omgeving nodigt opnieuw uit voor flinke wandeling, want ook hier is er geen gebrek aan weidevogels en ganzen. Mis verder de kreekgebieden niet; die zijn weliswaar niet rechtstreeks toegankelijk, maar ook op afstand zie je de bijzondere natuur met ratelaars, kale jonkers en verschillende soorten orchideeën.

In praktisch opzicht is het goed om te weten dat je in Numansdorp het Nationaal Landschapscentrum vindt. Daar kun je een aantal routes vinden en van daaruit op de fiets of te voet de omgeving verkennen. Er is daar ook informatie over speciale activiteiten met kinderen. Honden moeten altijd aangelijnd blijven. Andere bekende natuurgebieden in de Hoeksche Waard zijn het Trekdambos, de Oost-Hoeksedijk en het Goudwaardse Bos.

Reizen naar de Hoeksche Waard

Reizen naar de Hoeksche Waard is relatief eenvoudig. Het natuurgebied bevindt zich op korte afstand van zowel Rotterdam als Den Haag. Daarom kun je met het openbaar vervoer komen, er rijden bussen vanuit de grote steden. Het is natuurlijk mogelijk om met de auto af te reizen, kijk dan van tevoren even naar de actuele parkeerkosten en gelegenheid. Tijdens de vakanties en weekenden zal het daarbij aanzienlijk drukker zijn.

Tips voor een verblijf in Hoeksche Waard met kinderen

Tenslotte zijn dit nog een aantal specifieke tips voor een verblijf met kinderen in de Hoeksche Waard:

●       Zoek vooraf meer informatie op het internet. Vooral als je besloten hebt om er een weekend van te maken is het even goed ook leuk om naar specifieke activiteiten in de omgeving te kijken. Een bezoek aan Plukhoek Mookhoek is het overwegen waard. De kinderen kunnen daar zelf een mooi bosje bloemen plukken terwijl jij even bijkomt met een drankje.

●       Laat de kinderen lekker spelen in de natuur. Een nieuwe speeltuin is al snel interessant. In de omgeving van de Hoeksche Waard kun je uit kijken naar Speelnatuur Tiengemeten, een natuurspeeltuin van wel 4,5 hectare groot. Het alternatief is om naar Natuurspeeltuin Oud-Beijerland te gaan.

●       Kies in alle opzichten voor rust en ruimte. Je gaat de natuur in om even de batterij op te laden. Vooral met kinderen wil je dus mijden dat je met een strak schema gaat werken, waardoor er alsnog gehaast wordt. De leukste ideeën ontstaan vaak spontaan.

De Hoeksche Waard is een regio die verrassend veel te bieden heeft. Met kinderen geniet je van de prachtige natuur en de omgeving is zowel met de auto als het openbaar vervoer goed te bereiken. De Hoeksche Waard is ook een prima bestemming voor een weekendje weg. Jouw kinderen leren niet alleen meer over flora en fauna, er is ook geen gebrek aan interessante speeltuinen, die opnieuw een natuurlijke basis hebben. Begin daarom direct met het plannen van een ontspannen uitje naar deze regio. Bovengenoemde tips zorgen er daarbij voor dat de voorbereiding en het uitstapje naar wens verlopen.