3 tips om meer geld te besparen als jonge moeder

,

Het zal niemand zijn ontgaan dat het leven de afgelopen tijd veel duurder is geworden. Benzine, boodschappen en ga zo maar door. Iedereen heeft dit in meer of minder mate gemerkt. Met een kleine op komst of een pasgeboren baby is dit misschien nog wel spannender. Je weet dat een kleintje veel extra kosten met zich meebrengt. Wanneer je door de inflatie al moeite had om zonder kleintje rond te komen, kan dit je misschien zorgen baren. Want hoe ga je dit straks doen als je kindje er is? Of als hij of zij groter wordt en er nog meer extra kosten bij zullen komen? 

Geen paniek. Er zijn gelukkig genoeg manieren om te besparen. Ook in tijden van inflatie en ook als jonge moeder. Met behulp van de volgende drie tips bespaar je al snel tientallen tot honderden euro’s per maand. 

1. Neem je vaste lasten onder de loep 

Allereerst is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in je financiële situatie. Hoeveel geld gaat er elke maand uit en waar besteed je dit vooral aan? Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de vaste lasten. Natuurlijk is er aan hypotheek- of huurkosten weinig te veranderen, maar denk eens aan je zorgverzekering, abonnementen bij streamingdiensten en je telefoonrekening. Hier valt vaak veel te veranderen. 

Neem alleen al je telefoonrekening. Als deze binnenkort afloopt, is dit hét moment om veranderingen door te voeren. Ben je het gewend om elke keer voor een abonnement met toestel te kiezen? Maar doet je huidige telefoon het nog prima? Dan zou het zonde zijn om niet van een sim only aanbieding gebruik te maken. Bij sim only betaal je enkel voor de bundel. Hierdoor bespaar je eenvoudig tientallen euro’s per maand. 

Ook op streamingdiensten kun je veel besparen. De meeste mensen zijn abonnee bij één of meerdere streamingdiensten. Maar maak je ook werkelijk van alles gebruik? Door de overbodige diensten op te zeggen, bespaar je toch een tientje per maand. Die bedragen lopen snel op. 

2. Koop veel tweedehands 

Zeker als je kindje nog klein is, is het zonde om werkelijk alles nieuw te kopen. De meeste dingen gebruik je maar kort. Zeker als je naar kleding kijkt. In de babytijd groeien ze bijna elke maand of twee maanden uit hun garderobe. Wanneer je dan telkens alles nieuw koopt, ben je op jaarbasis ongelooflijk veel geld kwijt. Het voordeel is dat de baby’s bij anderen ook zo snel groeien, dus dat de kleding vaak nog vrijwel ongedragen in de kast hangen en dan alweer verkocht worden. Dat betekent dat je tweedehands hele mooie kleertjes voor weinig geld kunt kopen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar zo bespaar je ook nog eens ongelooflijk veel geld.

3. Houd de aanbiedingen in de gaten 

Luiers en billendoekjes zijn misschien wel de grootste kostenpost die eerste maanden. Een groot voordeel is dat deze producten ook zeer regelmatig in de aanbieding zijn. Kijk daarom elke week de aanbiedingen na en koop deze producten enkel daar waar de aanbieding goed is. Zorg ervoor dat je altijd een voorraadje hebt, zodat je ze nooit voor de volle prijs hoeft te kopen. Zo bespaar je eenvoudig veel geld.