Veilig internet en tv voor kinderen, is dat te doen?

veilig internet

Veilig internet en tv voor kinderen, is dat te doen? En zo ja : hoe dan ?

Kinderen internetten meer als ooit tevoren. Sinds de komst van tablets en smartphones of eigenlijk touch-bediening is het voor veel kinderen een dagelijks iets. Helemaal niet erg, mits met mate en het liefst zo ‘veilig’ mogelijk. Internet vergelijker Breedbandwinkel.nl zet een aantal tips op een rijtje.

Tablets en smartphones en veilig internet

Zowel Apple iOS als Android tablets en smartphones zijn prima te configureren voor gebruik door kinderen. Ongewenste apps, websites en functies kun je blokkeren of bijvoorbeeld een tijdslimiet voor instellen. Op een iPad of iPhone is dit standaard aanwezig in de ‘Begeleide toegang’ in de instellingen. Op Android zijn zat apps voor ouderlijk toezicht beschikbaar met praktisch dezelfde functionaliteit. Een voorbeeld hiervan is Eset Parental Control. Hiermee kun je ook op afstand alles instellen. Starten ze bijvoorbeeld een niet toegestane app, dan kan je kind direct vragen of je hiervoor toestemming wilt geven.

Ook zijn er apps zoals bijvoorbeeld Kasperspy Kids Safe die zelfs toezicht biedt op gesprekken en sms-berichten of waarschuwt wanneer je kind buiten een bepaald gebied komt.

veilig internet

Veilig internet voor kinderen en video’s kijken

Youtube kijken is voor veel kinderen een favoriete bezigheid, maar is dat wel zo slim? Per uur wordt er 300 uur aan video op Youtube geplaatst door alle gebruikers. Dit is door Youtube zelf nooit te filteren op wat nu veilig is voor kinderen en wat niet. Dus ook al stel je in geen video’s te willen zien voor bijvoorbeeld 12 jaar een ouder, er glipt altijd wel wat tussendoor. In Amerika heeft Youtube hier een aparte Kids app voor uitgebracht, maar deze is in Nederland helaas nog steeds niet beschikbaar. Veiliger is in dat geval Youtube blokkeren en bijvoorbeeld alleen toegang toe te staan voor sites als kindertube.nl en kidsbios.nl, zij filteren de Youtube filmpjes en plaatsen die vervolgens op hun website.

veilig internet

Kijkt je kind weleens zelf tv via de ontvanger van je alles in 1 provider of bijvoorbeeld Netflix of Videoland? Dan zijn ook extra instellingen mogelijk. Zenders met materiaal voor volwassenen is vaak te blokkeren via de instellingen van de tv-ontvanger met een pincode. Beveiliging met een pincode voorkomt ook dat bijvoorbeeld films on-demand worden besteld.

Voor Netflix en Videoland zijn ook eigen profielen aan te maken voor kinderen, ze hebben dan alleen toegang tot films en series voor kinderen, zonder te worden blootgesteld aan actiefilms en dergelijke.

lees ook  Rian Visser Kinderboeken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *