Je rijexamen en de theorie…

rijbewijs

Als je al geen rijbewijs had, dan ga je het vast halen nu je moeder bent geworden. Het is verbazingwekkend wat je allemaal mee moet nemen wanneer uk een nachtje bij oma gaat logeren. Het lijkt wel of je aan een verhuisauto nog niet genoeg hebt !


Het hebben van een auto is in zo´n geval heerlijk en het hebben van een rijbewijs is nog veel fijner.Je wil toch niet voortdurend van je partner afhankelijk zijn om ergens te komen, is het wel ?

Ik ben de eerste om toe te geven dat het halen van een rijbewijs een dure aangelegenheid is. Vreemd genoeg vind ik dat een reden om er zo snel mogelijk een te gaan halen!
Want hoe eerder je zelfstandig de weg op mag, hoe langer je kan genieten! Als je je rijbewijs haalt als je 20 bent, kan je 60 jaar van genieten ( ik ga er vrolijk van uit dat je 80 wordt, maar tegenwoordig worden we zelfs 100!) Maar haal je je rijbewijs als je 30 bent, dan kan je er nog 50 jaar van genieten…

Dusssss….hup investeren in jezelf!


Je rijbewijs halen bestaat uit twee gedeelten: theorie en praktijk. Dat weet je natuurlijk allang.
De meeste aandacht gaat altijd naar dat praktijk gedeelte. Dat is natuurlijk ook hartstikke belangrijk, maar let op, je zou de eerste niet zijn die zakt op de theorie van het rijexamen.

Zo zonde!

Je moet je goed realiseren dat die theorie er niet voor de grap is…Stel je eens voor dat we geen regels hadden hoe we op de weg met elkaar omgaan! Het aantal verkeersdoden zou niet te tellen zijn! 

Bovendien: een goed inzicht in de theorie, helpt je bij  de praktijk! Nu zie je bijvoorbeeld snel wie wanneer voorrang heeft, om maar een voorbeeldje te geven.

De theorie moet je nu eenmaal leren, daar helpt geen lieve-moedertje aan. Maar gelukkig zijn er veel hulpmiddelen, om online auto theorie te leren. Lekker op de bank met je laptop.

Ik zei het eerder: rijles is niet goedkoop, maar: zo oefen je gratis voor je theorie-examen, een hele goed site, met lekker veel vragen, waar je naar hartenlust kan oefenen.Net zo lang tot je de stof kan dromen…

Handige weetjes als je gaat leren voor je rijbewijs

Als oude juf heb ik ook nog een paar weetjes voor je die je helpen bij het leren.

1 Vaak een beetje

Je denkt misschien dat je een hele flinke meid bent als je twee uur achter de laptop hebt zitten leren. Niks is minder waar! Zo lang kunnen je hersens geen kennis opnemen.
Elke dag een half uurtje, dat werkt veel beter!

2 Stapel de stof niet!

  • Met stapelen bedoel ik het volgende schema
  • Dag 1 eerste helft van hoofdstuk 1.
  • Dag 2 eerste en tweede helft van hoofdstuk 1.
  • Dag 3 : hoofdstuk 1 en eerste helft van hoofdstuk 2.
  • Dag 4: hoofdstuk 1 en 2
  • Dag 5: hoofdstuk1 en 2 en de eerste helft van…

Je ziet nu dat je bij stapelen het eerste gedeelte van het boek tot in den treure herhaalt en het laatste deel misschien een keertje doorneemt.

3 Herhaal met regelmaat

Neem een gedeelte van de stof, die je goed gaat leren. Bijvoorbeeld de eerste drie hoofdstukken. Heb je die gedaan, overhoor je zelf – met behulp van het on-line materiaal – en kijk hoeveel kennis is blijven hangen.
Dan hoef je alleen nog maar aandacht te besteden aan die gedeelten die ne jog niet helemaal goed had.

4 De post it truc

Sommige mensen (mijn dochter is daar een van) begrijpen heel goed hoe de dingen in elkaar zitten: wie, waarom en hoe, maar hebben de grootst mogelijke moeite de juiste woorden te onthouden.
Dan is de post-it methode je redding! Schrijf die termen op zo’n overbekend geel plakblaadje en plak het op de ijskast. Of een andere kastdeur die je vaak open doet.
Het geheim hier achter is dat je dan heel vaak de term ziet. En zo sluipt hij langzaam maar zeker toch je geheugen in!

Ik wens je heel veel succes met je rij-examen theorie en praktijk. En als het soms eens even moeilijk is, denk dan aan de vrijheid die je wacht!

lees ook eens: doe meer met kerstverlichting

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *