Emoties bij peuters

omgaan met emoties

Je peuter wordt zich bewust van zijn gevoelens, omgaan met emoties van je peuter, niet altijd simpel.

Zolang je kindje nog een baby is, is het leven niet erg ingewikkeld. Lekker eten, lekker bij mama, schone luier en een fijne tuk maken.
Maar je kind wordt ouder, kan meer en …..wil meer. Dat heet opgroeien en dat boeiende proces houdt nooit meer op.

Ik zeg boeiend, maar het leven met een peuter is natuurlijk ook best vermoeiend en dat komt door een deel omdat een peuter nog helemaal niet met zijn emoties kan omgaan.

Wat bedoelen we met emoties?

Voor grote en voor kleine mensen bedoelen we met emoties de gevoelens die een bepaalde situatie oproept en die misschien nergens op lijken te slaan, maar die voor de persoon zelf heel reëel zijn.
Wij hebben als grote mensen inmiddels geleerd dat we echt niet bang hoeven te zijn voor bijvoorbeeld een spin ( nou de meeste van ons). Een peuter heeft die kennis niet, die is gewoon, juist ja: bang.

Omgaan met emoties

Als we zeggen dat een peuter moet leren omgaan met emoties ( nou ja, ik denk dat moeten we allemaal ons leven lang, maar goed..) wordt bedoelt dat je een peuter kan helpen, die golf van gevoelens een naam te geven. Gewoon: geef het beest een naam. Want als het beest een naam heeft, wordt hij minder eng.
Het naam geven helpt ook om de emotie bij een ander kindje te herkennen. En dat is een belangrijke stap in de sociale ontwikkeling van een peuter!

Hoe geef je het beest een naam?

Laten we ervanuit gaan dat er vier basis emoties zijn: Blij, bang, boos en bedroefd. Natuurlijk zijn er veel en veel meer emoties, maar dat zijn afgeleide van de basisemoties. En bij een peuter houden we het graag eenvoudig.

Emoties geef je een naam door ze te benoemen. Zo simpel is het. Je kan het op veel verschillende manieren doen:

  1. Rechtstreeks benoemen: je bent boos he, omdat je..( vul maar in) Of: kijk dat kindje is boos omdat..
  2. Je kan vertellen wat je zelf voelt: mama is een beetje bedroefd omdat oma ziek is, bijvoorbeeld
  3. Er zijn ook liedjes over emoties, daar kun je met je kind over praten. Neem kabouter Spillebeen, die in couplet twee te maken krijgt met Vader Langbeen. Hoe zou Kabouter Spillebeen zich daaronder voelen
  4. Er zijn eindeloos veel heel erg leuke boeken, die je zo uit de bibliotheek kan halen om over emoties te praten. Dat is echt wel slim om te doen, wanneer je kind door een bv bange of boze periode gaat.

lees ook: mijn peuter is humeurig

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *