peuterhumor

Peuters houden van humor, ze zijn dol op lachen en grappen maken, weet je dat kinderen zo’n 300-400 keer per dag lachen?


En dat wij volwassenen het houden op hooguit 30 keer glimlachen. Ga maar na: wanneer heb jij voor het laatst keihard geschaterd?
Het wordt dus tijd om ons eens serieus te verdiepen in peuterhumor

Wat vinden peuters grappig, wat is echte peuterhumor?

Toppunt van peuterhumor: Poep en pies.
Ooit heb ik in mijn keuken een paar peuters horen gieren van het lachen. Echt een cabaretier zou jaloers geweest zij op zo’n reactie uit het publiek. Wat was er aan de hand. De peuters waren moppen aan het tappen. Mop 1 : een clown die valt. Was al een echte dijenkletser. Maar nu mop 2 :
Een clown die valt in de poep!!!
Echt, die lieve kleine peutertjes…ze kwamen niet meer bij van het lachen

Woordgrapjes
Peuters beschikken inmiddels over een behoorlijke woordenschat en daar kunnen ze zich heel goed mee uitdrukken. Maar ze kunnen ook al heel goed met woorden spelen en ze hebben begrip voor onzin woorden. Vandaar dat uitdrukkingen als mevrouwtje Koekepauwtje en mijnheertje Koekepeertje het ook zulke typische voorbeelden zijn van peuterhumor
Lees ze vooral ook veel gezellige onzingedichten voor!

Waarom is humor zo belangrijk ( en niet alleen voor peuters?)

Voor we een grap kunnen delen met een ander, moeten we een ervaring delen. Of anders gezegd: we moeten met elkaar weten waar we het over hebben. Kijk naar het voorbeeldje van de peuters in mijn keuken. Als er eentje bij was geweest die nog ooit van een clown had gehoord, hadden ze nooit met z’n allen kunnen lachen.
Ervaringen delen doen we vanaf dat we geboren zijn, en dat proces houdt nooit meer op.

Hoe meer er wordt gelachen, hoe meer er wordt gedeeld, hoe meer er wordt gedeeld hoe meer een peuter ( een mens ) leert…
Er zijn serieus geleerden dat humoristische sociale interacties de cognitieve ontwikkeling van een kind stimuleren.

En ik geloof ze.

lees ook eens: als je kind niet kan stoppen met leuk zijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *