Een driftige dreumes
Ze zijn schattig, dreumesen. Tot ze boos worden…want pas op voor een driftige dreumes!
Iedere moeder kent de volgende situatie: je dreumes zit heerlijk te spelen, priegelt iets met blokjes en lepeltjes of weet ik veel wat hij te pakken heeft gekregen. Je kan zelf ook niet helemaal volgen waar hij mee bezig is, maar zoet is-ie.
En dan ineens: BOEM, is je kind boos, heel boos. De blokken vliegen in het rond en je dreumes loopt rood aan en huilt verontwaardigde tranen. de driftige dreumes in full swing, zullen we maar zeggen.
Ergens ging iets niet goed..
Kruip eens in de huid van een kind van 18 maanden en ervaar wat een driftige dreumes ervaart. Hij kan al een heleboel. Maar hij kan ook een heleboel nog niet…..
Een dreumes kan al heel aardig voor zichzelf bedenken hoe een bouwwerk eruit moet komen te zien, wat de hijskraan moet optakelen, hoe de treinbaan moet lopen. Maar soms is zijn motoriek nog niet voldoende om dat ook daadwerkelijk te kunnen maken…
Dat is knap frustrerend. Het is zoiets als een draad in de naald proberen te krijgen en die draad glipt er telkens uit…Snap je hem? Snap je je driftige dreumes nu wat beter?
Wat ook nog niet zo heel goed lukt, is zich goed uitdrukken.
En daar heeft je driftige dreumes nu echt enorm veel last van.
Want het lukt hem waarschijnlijk niet om uit te leggen wat er nu mis gaat…om gillend
gek te worden. Toch?
Hoe ga je om met een driftige dreumes?
Nu je beter begrijpt wat er aan die drift ten grondslag ligt, weet je ook wat je wel en niet moet doen met je driftige dreumes
Wanneer jij gefrustreerd bent over zaken die niet lukken, ben je ook niet blij met iemand die tegen je roept: ”doe jij eens even rustig aan zeg!!!”
Nee je hebt behoefte aan iemand die zegt: “Wat vervelend
voor je. Zullen we samen eens kijken, of dit op te lossen valt?”
Dus dat is wat je doet.
Ik schijn ook zo’n kleine driftkikker te zijn geweest. Languit in het gangpad van de supermarkt liggen schreeuwen.