Sociale ontwikkeling van een dreumes

sociale ontwikkeling dreumes

Als je het hebt over de sociale ontwikkeling van een dreumes, heb je het meestal over de vaardigheden di eje dreuems aan het ontwikkelen is om met anderen om te kunnen gaan

De eerste twee, drie jaar in het leven van een kind ontwikkelt een kind een basisvertrouwen, of moet ik zeggen: zou elk kind een basisvertrouwen moeten kunnen ontwikkelen?Vertrouwen is nu eenmaal iets wat je niet kan kopen, het moet zich kunnen ontwikkelen. En wat is er nodig om te ontwikkelen? Ervaring!

De sociale ontwikkeling van je dreumes en het belang van vertrouwen

De beroemde pedagoog en onderzoeker Erik Erikson, noemt de eerste twee jaar de fase van de Basic Trust vs de Mistrust.
Een kind zegt hij zoekt relaties met andere mensen waarin hij zich geliefd voelt en veilig en veilig en vertrouwd. Realties waar het gezellig en warm is en waar mensen een gevoel van optimisme hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat het elke dag party party hoeft te zijn ! Maar wel elke dag aandacht.

Wanneer een kind in zo’n omgeving opgroeit zijn ze tegen de tijd dat ze twee jaar zijn, dat ze “op pad” kunnen gaan, zeker van hun plekje in de wereld.

 9 tot 12 maanden

In de laatste maanden van het eerste levensjaar kun je als zien, hoe kinderen steeds verder gaan ( letterlijk) in het onderzoeken van hun omgeving. Ze kunnen kruipen, ze beginnen te lopen, steeds verder weg van degene die voor ze zorgt. En ze beginnen dingen aan te wijzen. Dat is een hele leuke mijlpaal in de sociale ontwikkeling van een dreumes: een ander duidelijk maken wat jij ziet! Het begin van een sociaal leven

Tussen de 9 en de 18 maanden

In deze periode gebeuren er twee heel mooie dingen, die belangrijk zijn voor de sociale ontwikkeling van je dreumes.


Ontdekking van jezelf.


Er zijn hele leuke onderzoeken gedaan waarbij ze een dreumes voor de spiegel zette met een vlek op z’n neus. Een tijd lang besteed een dreumes daar helemaal geen aandacht aan. Maar tegen dat ze 18 maanden zijn, halen ze wel die vlek weg! Ze beginnen te ontdekken wie ze zijn, hoe ze eruit zien. En daar hoort die vlek niet bij.

Eenkennig

Je dreumes begint licht protest te vertonen als hij in minder bekende en vertrouwde handen wordt achtergelaten. Dat vind je als moeder soms best moeilijk. Maar het is een belangrijk onderdeel van de sociale ontwikkeling van je dreumes. Hij zoekt een evenwicht tussen zijn behoefte om er op uit te gaan en zijn behoefte om zich veilig te voelen.

lees ook eens Het peuterbrein en leren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *