De eerste woordjes van je dreumes

eerste woordjes

Iedereen heeft het altijd over de eerste stapjes, maar die eerste woordjes vind ik net zo belangrijk!
Willen we in het leven vooruit komen, moeten we niet alleen lopen, maar ook praten tenslotte..

Nu zijn die eerste woordjes wat lastiger te herkennen dan die eerste stapjes. Als je rechtop staat en je komt vooruit, dan is dat een stap. Geen twijfel mogelijk. Maar wanneer wordt dat allerschattigste gebrabbel een echt woord? Menig trotse vader herkent in een hoop lekker gepruttel, toch duidelijk het woord: Papa!

Maar goed, ergens tussen de 10 maanden en de 14 maanden (op de grens van baby naar dreumes kan je zeggen) gaat je kind praten, wordt gebrabbel langzamerhand herkenbare klanken..

Wat mag je verwachten na de eerste woordjes?

Als je kind ongeveer 15 maanden is, kan hij lichaamsdelen benoemen. Niet allemaal, begrijp me goed, maar voetje, handje, mond…het soort termen die vaak gebruikt worden.

Bij de lijst van eerste woordjes hoort ook het kunnen benoemen van bekende zaken, zoals bijvoorbeeld auto of stoel of bed.
Soms kunnen ze de naam al zeggen, maar wat ze nog veel beter kunnen, is in een prentenboek zaken aanwijzen. Dat vindt een dreumes ook heel leuk. Lekker bij mama op schoot, boekje lezen en dan maar aanwijzen!

Hoeveel eerste woordjes zijn er

Lijkt een flauwe vraag, er is maar een de eerste natuurlijk. Maar taal bestaat uit veeeeel meer dan 1 woord. Dus als ouder ben je benieuwd naar de rest.
Gemiddeld, ik herhaal gemiddeld, kan een dreumes rond de 18 maanden minstens 10 woorden zeggen. Wanneer een dreumes ongeveer 50 woorden weet, zie je wel eens een stortvloed: ineens komen er heel vlot heel veel nieuwe uidrukkingen bij!

Als je kind naar de 24 maande ( 2 jaar ) gaat zul je zien dat hij zichzelf ineens bij zijn eigen naam gaat noemen. Dus niet IK, maar Joep of Ruben of Sophie

lees ook eens : communiceren met je dreumes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *