Zindelijk worden

zindelijk

of je er nu lang of kort over praat: op een dag is je kind zindelijk, dat staat
vast.

Moeders bekruipt soms het gevoel dat die dag wel heel ver weg is. Sterker nog: dat die dag nooit komt, dat ze hun hele leven luiers blijven verschonen…

Maar wanneer moet je nu echt wanhopig gaan worden, wanneer moet je je serieus zorgen gaan maken? Nou kijk,over het algemeen worden kinderen tussen de 3 en 4 jaar overdag zindelijk. En blijven ze ’s nachts droog vanaf hun vijfde.

Dus: een absolute don´t in de zindelijkheidstraining: geloof niet de moeders die roepen: ¨oooh met 18 maanden was Sebastiaantje al volledig zindelijk hoor !! Dag en Nacht !!!¨

En een absolute DO in de zindelijkheidstraining? Weet dat het besef van kinderen dat die plas op de pot moet EN de beheersing van de sluitspieren, pas rond het tweede levensjaar vorm begint te krijgen.

Dus een absolute DO: geduld.

Het helpt als je begrijpt dat peuters hebben vaak moeite om hun ontlasting op de wc te doen. Ze kunnen moeilijk afscheid nemen van iets dat ze gemaakt hebben. En vinden doorspoelen soms heel eng.
Dus een DO: vraag of ze zelf willen doortrekken en biedt het niet als fantastische beloning aan!

wel zindelijk, maar plast nog in bed?

Is je kind eigenlijk helemaal zindelijk, maar plast hij ‘ s nacht nog wel eens in z´n bed?

Geen reden tot paniek: tien procent van de zesjarigen plast nog geregeld in bed. Bij jongens komt bedplassen vaker voor dan bij meisjes.

En voor die kinderen is er geen DO maar een must: laat ze ’s avonds nog even plassen. En gaan ze uit logeren?? Meld dan even aan de gast vrouw dat er´s nachts geplast moet worden. Zo´n logeer partijtje is best spannend….

Er zijn natuurlijk 100 tips, en de beste die ik kan geven is: go with the flow, zorg dat het bij jou en je kind past. En een beetje humor helpt altijd. Dus tot slot een leuk verhaaltje over zindelijk worden.
Zoonlief gaf aan op het potje te willen. Moeders natuurlijk helemaal blij. Maar er gebeurde helemaal niks.

zoonlief….

Zoonlief zat geduldig op het potje, moeders zat er iets minder geduldig naast.
Op een gegeven moment liet het kind een scheet.¨ Goed zo ! ¨zei ik. ¨Je hebt een wind gelaten!!¨

¨Ja¨, sprak zoonlief voldaan. ¨Mijn wind. In de pot.¨

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *